Irāna Ukrainas lidmašīnu notrieca ar Krievijā ražotu zenītraķešu kompleksu (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Irāna Ukrainas pasažieru lidmašīnu pie Teherānas notrieca ar Krievijā ražotu zenītraķešu kompleksu "Top-M1", teikts Irānas Civilās aviācijas pārvaldes otrajā ziņojumā par katastrofas iemesliem.

Civilās aviācijas pārvalde apstiprinājusi iepriekš izskanējušo informācija, ka lidmašīnai trāpījušas divas raķetes, vēsta aģentūra "Bloomberg".

"Tor-M1" ir tuvas darbības zeme-gaiss raķetes, ko savulaik izstrādājusi vēl bijusī Padomju Savienība. Tās paredzētas uzbrukumiem lidaparātiem vai spārnotajām raķetēm.

Zenītraķešu kompleksi "Тор-М1" ekspluatācijā ir kopš 1986.gada. Komplekss aprīkots ar astoņām raķetēm.

Ziņojumā arī norādīts, ka pēc notriekšanas lidmašīna nogāzās parkā un sadalījās daļās. Lidmašīnas atlūzas nonāca arī blakus esošajā futbola laukumā un dārzos.

Irānas varas iestādes arī atzīst, ka pagaidām nav izdevies atšifrēt lidmašīnu "melnajās kastēs" esošo informāciju.

Kā ziņots, Ukrainas pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem nogāzās 8.janvārī pie Teherānas dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvārī notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Irāna 11.janvārī atzina, ka tās Revolucionārā gvarde notriekusi Ukrainas lidmašīnu kļūdas dēļ. Saskaņā ar Irānas amatpersonu teikto, lidmašīnas lidojuma trajektorija bijusi pārāk tuvu militāriem objektiem.

Irānas oficiālā ziņu aģentūra vēstīja, ka gaisa laineris "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi.

Visi 176 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, ir gājuši bojā. Starp šiem cilvēkiem bija 138, kas lidoja uz Kanādu, un 57 Kanādas pilsoņi.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu