Ieskaties pirmais! Modes muzejā mēnesi "dzīvos" unikālas raksturlelles

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

No  21. janvāra līdz 29. februārim Modes muzejā būs apskatāma starptautiska autorleļļu mini izstāde «Parfīms».

Tajā izstādītas vairāku valstu leļļu mākslinieku veidotās lelles, kas piedalījušās starptautiskā konkursā. Par iedvesmas avotu leļļu māksliniekiem kalpojuši slaveni aromāti. Izstādes atklāšanā būs iespēja uzzināt vairāk par autorlellēm no projekta organizatores Nadeždas Ciganovskas.

KAS IR AUTORLELLE?

Autorleļļu kustība sāka strauji attīstīties 20. gadsimta vidū kā pretstats masveida produkcijai. No parastām, rūpnieciski ražotām lellēm autorlelles atšķiras ar to, ka ikviena lelle ir unikāla, vienā eksemplārā – ne velti angļu valodā tās pieņemts apzīmēt ar abreviatūru OOAK (One-of-a-kind). Tā līdz pat vissīkākajām niansēm darināta ar rokām; ikvienam māksliniekam ir savs neatkārtojams rokraksts un metodika – labāko meistaru lelles, ja reiz redzētas, ir viegli atpazīstamas. Tāpat autorlellēm piemīt savs raksturs, sava personība, noskaņojums, kas izpaužas sejā, mīmikā, kas parasti tiek ārkārtīgi smalki izstrādāta. Autorlelles apbrīno, kolekcionē un aplūko kā mākslas darbus.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Mākslinieki, veidojot lelles, izmanto visdažādākos materiālus un tehnikas, tālab leļļu izstāde, kurā apskatāmi vairāku autoru darbi, piedāvā lielu dažādību. Autorlelles iedala gan pēc žanra (portretlelles, fantāzijas lelles, reālistiskās lelles), gan pēc izmantotās tehnikas (tekstila, koka, plastikas lelles). Īpašs autorleļļu atzars ir lācīši jeb tediji – arī šie simpātiskie leļļu meistaru darbi kļuvuši par «lāčiem ar raksturu».

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

AUTORLEĻĻU KONKURSS «PARFĪMS»

Izstādē Modes muzejā būs apskatāmas autorlelles un lācīši (teddy), kas piedalījušies starptautiskā konkursā «Parfīms». Konkursā piedalījās leļļu mākslinieki no 16 valstīm, par laureātiem starptautiska žūrija atzina 36 darbus.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Rīgā būs apskatāmas lelles un lācīši, ko žūrija izraudzījusies no konkursa labākajiem darbiem. Izstāde Modes muzejā (Rīgā, Grēcinieku 24) būs apskatāma tikai mēnesi – no 2020. gada 21. janvāra līdz 29. februārim. Šī būs jau otrā leļļu izstāde, kas muzejā tapusi sadarbībā ar starptautisko autorleļļu izstādi «Panna Dollя». Leļļu mini izstāde būs aplūkojama Modes muzeja izstādes «Dāma krinolīnā» ietvaros, sniedzot lielisku iespēju ne tikai izzināt modes vēsturi, bet arī apbrīnot miniatūros mākslas darbus.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Autorleļļu konkursa «Parfīms» organizētāja Nadežda Ciganovska (Baltkrievija) ir māksliniece, pasniedzēja un kuratore, starptautiskās autorleļļu izstādes «Panna Dollя» rīkotāja, daudzu starptautisku autorleļļu konkursu žūrijas locekle. Lelles viņa darina jau 16 gadus, 13 gadus nodod savas zināšanas arī citiem, kuri vēlas iemācīties taisīt lelles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu