Kāpēc varenais zīmols "Calvin Klein" nesoda un neaptur pakaļdarinājumu ražošanu? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Stāsts par slavenā apakšveļas zīmola "Calvin Klein" pakaļdarinājumiem. Cilvēku izdomai nav robežu, tas vizuāli redzams kādā mazpilsētas veikalā, kur "Calvin Klein" līdzīgas bikšeles tiek sauktas par "Ghlain Klain", "ChanvienLeen", "Glavin Kalvin". Tas tā, lai nesanāktu nepatikšanas. 

Daila Lapinska, kas ir vienīgā "Calvin Klein" apakšveļas veikala vadītāja, "4. studijai" pastāsta, kā atšķirt oriģinālu no pakaļdarinājuma: "Pirmkārt, tas ir modeļa kods, kas rakstīts līdzās veļas sastāvam. Un, protams, nosaukums pats - kas, kā redzams, te ir pavisam cits."

Ko par šo pakaļdarināšanu domā veikala vadītāja: "Jā, tas ir nežēlīgi pret pašu apakšveļas zīmolu, bet tāds ir tirgus, kur katrs mēģina nopelnīt kā var. Lielos daudzumos šos "feikus" tirgo Turcijā, Polijā."

Vai ir iespēja apkarot pakaļdarinājumus?

Ko par to domā Valsts policija? "Šajā gadījumā šeit nav skaidri salasāms kāda pazīstama zīmola preču zīmes īpašnieka nosaukums. Līdz ar to katrs cilvēks vērtē pēc saviem kritērijiem, bet galvenais vērtējums tiek pieņemts preču zīmes īpašnieka pusē, jo tieši viņš būs tas, kas sākotnēji izvērtēs, vai ir pārkāptas šīs preču zīmes tiesības vai nav pārkāptas," analizē VP ENAP kibernoziegumu nodaļas priekšnieka vietnieks Mārtiņš Brišs.

Kāpēc falšie zīmoli turpina zelt un plaukt? Kāpēc neko nav iespējams izdarīt?

"Tirgus daļa, ko potenciāli var vinnēt preču zīmes īpašnieks, apkarojot šādus pakaļdarinājumus, ir pārāk niecīga priekš viņa globālajos mērogos attiecībā uz Latviju. Ja tas būtu parādījies Vācijā vai Apvienotajā Karalistē, kur milzīgi tirgi, - sekotu uzreiz darbība. Mūsu valstī šī nav izplatīta prakse. Man grūti iedomāties, ka šādas preces parādītos, piemēram, Francijā. Tur neviens ko šādu nepieļaus, tur ražotājiem reputācija vietējā tirgū būs daudz svarīgāka nekā reputācija Latvijas tirgū," situāciju "4. studijai" skaidro  Latvijas un Eiropas profesionālais patentpilvarnieks preču zīmju lietās, vecākais jurists Broņislavs Bartunovičs 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu