Krievijas premjeram oficiāli nekas nepieder, bet viņa ģimenei ir € 43,5 miljonu īpašumi (28)

Pēta Navaļnijs
Foto: EPA/Scanpix, kadrs no video
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievijas jaunā premjerministra Mihaila Mišustina amatpersonas deklarācijā nav norādīts, ka viņam piederētu kāds nekustamais īpašums. Toties premjera ģimenes locekļiem pieder vairāki ekskluzīvi nekustamie īpašumi Maskavā un Piemaskavā, kuru kopējā vērtība veido gandrīz trīs miljardus rubļu (43,5 miljoni eiro), teikts Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda jaunākajā pētījumā.

Aleksejs Navaļnijs norāda, ka pēc Mišustina kļūšanas par premjeru notikusi apjomīga viņa ģimenei piederošo īpašumu slēpšana - kadastra reģistrā īpašnieka vārda un uzvārda vietā parādoties ierakstam “Krievijas Federācija”. 

Fonda darbinieki ir izveidojuši sarakstu ar Mišustina ģimenes īpašumiem – tajā ir gan īpašumi, par kuriem mediji ziņojuši jau iepriekš, gan arī īpašumi, par kuriem līdz šim nekas nebija zināms.

2,6 hektāri zemes un sešas mājas Rubļovkā

Par šiem premjera ģimenes īpašumiem iepriekš vēstīja mediji “Projekt”, “Otkritije media” un Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Zemes un māju īpašnieki Krievijas kadastra reģistrā ir noslepenoti – īpašumi oficiāli pieder “Krievijas Federācijai”.

Tomēr, kā noskaidrojuši žurnālisti, zeme un mājas reģistrētas uz Mišustina divu vecāko dēlu, viņa māsas un tēva vārda.

Korupcijas apkarošanas fonds apgalvo, ka Mišustina ģimenes īpašumi Piemaskavas ciematā Rubļovkā, kur mitinās virkne Krievijas elites personāžu, ir aptuveni 1,5 miljardus rubļu vērti.

Šo īpašumu veido trīs blakus esoši zemesgabali.

Pirmo no tiem Mišustins un viņa sieva iegādājušies šā gadsimta sākumā, bet 2005.gadā tas pārrakstīts uz Mišustina dēlu vārda.

Otro zemesgabalu no Mišustina bijušā priekšnieka Krievijas nodokļu dienestā “iegādājies” Mišustina tēvs Vladimirs. Vēlāk Vladimirs Mišustins šo īpašumu uzdāvinājis savai sievai Luīzei.

Savukārt trešais zemesgabals reģistrēts uz Mišustina māsas Natālijas Steņinas vārda. Viņai šo īpašumu 2009.gadā uzdāvināja uzņēmējs Aleksandrs Ududovs.

Viņš ir Mišustina sens paziņa, un tiek uzskatīts, ka Mišustins, būdams Nodokļu dienesta vadītāja amatā, piesedzis Ududova mahinācijas ar nodokļiem, par to saņemot kukuļus.

Ududovs un Steņina ir līdzdibinātāji vairākām organizācijām, kas saistītas ar Mišustinu, piemēram, amatieru hokeja klubam “Sportima”, kurā spēlē jaunais Krievijas premjers.

0,25 hektāri zemes un māja Piemaskavā

Piemaskavas elitārajā vasarnīcu kompleksā “Agalarov Estate” premjerministra ģimenei pieder 0,25 hektārus liels zemesgabals un ēka. Lai arī kadastra reģistrā kā  tās īpašnieks norādīts “Krievijas Federācija”, tas realitātē pieder Mišustina māsai.

Fonds šā īpašuma vērtību lēš aptuveni 400 miljonos rubļu.

Vēl 0,25 hektāri zemes Piemaskavā

Premjera māsai Steņinai Piemaskavas ciematā Slavkovā slepeni pieder vēl viens zemesgabals 0,25 hektāru platībā. Šo īpašumu Steņina 2009.gadā saņēmusi dāvanā no iepriekš minētā Udodova.

Šā īpašuma vērtība ir aptuveni 30 miljoni rubļu.

Dzīvoklis Maskavā

Natālijai Steņinai pieder 170 kvadrātmetrus plašs dzīvoklis elitārajā dzīvojamajā kompleksā “Knightsbridge Private Park”, kas atrodas Maskavas centrā.

Arī šis dzīvoklis oficiāli pieder “Krievijas Federācijai”, tomēr Korupcijas apkarošanas fonda rīcībā ir vecāka izziņa no kadastra reģistra, kurā kā dzīvokļa īpašniece minēta premjerministra māsa.

BBC krievu valodas versija iepriekš rakstīja, ka šāds dzīvoklis maksā 180 miljonus rubļu, bet Korupcijas apkarošanas fonds uzskata, ka tas ir 200 miljonus rubļu vērts.

Restorāna ēka Maskavā

Premjerministra māsai kopā ar ar partneriem pieder arī ēka Maskavā, kur iepriekš atradās restorāns “Ņedaļņij Vostok”.

Steņinai pieder arī daļas uzņēmumā, kas pārvaldīja pašu restorānu. Restorāns gan 2019.gada sākumā savu darbību pārtrauca.

Korupcijas apkarošanas fonds uzskata, ka Steņinai piederošās ēkas un zemes daļas vērtība veido aptuveni 250 miljonus rubļu.

Dzīvoklis Maskavā

Kad Mišustins kļuva par Krievijas nodokļu ministra vietnieku, viņš 2004.gadā no Krievijas prezidenta administrācijas pārvaldes esot saņēmis dzīvokli Maskavā. Dzīvoklis viņam esot piešķirts kā kompensācija par mazo algu amatā.

2004.gadā Mišustins šo dzīvokli pārrakstījis uz saviem vecākajiem dēliem Alekseju un Aleksandru.

Navaļnija dibinātais fonds uzskata, ka šīs dzīvoklis maksā 40 miljonus rubļu.

Vēl divi dzīvokļi Maskavā

Dzīvojamajā kompleksā “Sport Haus” Mišustina ģimenei pieder divi 180 kvadrātmetrus plaši dzīvokļi. Katrs no šiem dzīvokļiem maksā aptuveni 180 miljonus rubļu.

Kadastra reģistrā kā šo dzīvokļu īpašnieks norādīts “Krievijas Federācija”.

Tomēr Navaļnijs un viņa līdzgaitnieki noskaidrojuši, ka iepriekš šos dzīvokļus iegādājušies Mišustinam pietuvināti uzņēmēji, kuri tos uzdāvinājuši Mišustina dēliem.

Dāvinājumu saņemšanas brīdī abi dēli jau bija sasnieguši 18 gadu vecumu, tāpēc Mišustinam informāciju par šiem dzīvokļiem nevajadzēja norādīt amatpersonas deklarācijā.

Cik tas viss maksā?

Iepriekšminēto īpašumu vērtība ir  aptuveni 2,82 miljardi rubļu.

Tomēr Mišustina ģimenei pieder vēl daži citi nelieli īpašumi, piemēram, garāžas, tāpēc Korupcijas apkarošanas fonds Mišustina ģimenes nekustamā īpašuma aktīvus novērtē ar trīs miljardiem rubļu.

Navaļnijs atgādina, ka Mišustins valsts dienestā pavadījis 22 gadus.

Mišustins par valsts ierēdni strādā kopš 1998.gada, ar pārtraukumu no 2008. līdz 2010. gadam, kad viņš darbojās privātajā biznesā.

Korupcijas apkarošanas fonds jau iepriekš uzsvēra, ka Mišustina “veiksmīgās” ģimenes gadījums ir kārtējais piemērs Krievijas valdošās elites korupcijas “zelta standartam”, kad par radinieku veiksmīgās uzņēmējdarbības rezultātu tiek uzdoti valsts amatpersonas saņemtie kukuļi vai valstij nozagtā nauda.

Zaglis un korumpants

Korupcijas apkarošanas fonds informāciju par Mišustinu vāca jau kopš 2015.gada.

“Mēs vienmēr esam zinājuši, ka viņš ir zaglis un korumpants,” par Mišustinu izteicās Navaļnijs.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu