Noziedzīgā ceļā gūtā nauda saistībā ar “ABLV Bank” krimināllietu nākusi no Krievijas un Baltkrievijas (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Pašlaik sāktajā kriminālprocesā tiesības uz aizstāvību ir 12 personām, tostarp tiks vērtēta juridiskās personas - “ABLV” bankas atbildība, ceturtdien pastāstīja prokuratūrā. Noziedzīgā ceļā nauda saistībā ar 50 miljonu legalizāciju likvidējamajā “ABLV Bank” nākusi no Krievijas, Baltkrievijas.

«ABLV Bank» kriminālprocesā starp personām ar tiesībām uz aizstāvību ir arī viens bijušais bankas valdes loceklis.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurore Gita Biezuma sacīja, ka 2020.gada janvāra beigās, pieaicinot citas iestādes, tika veiktas darbības - procesuālās darbības, ne mazāk kā 30 kratīšanas Latvijā, aizturot personas. Prokuratūra arī izteica pateicību Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Valsts policijai.

Izmeklēšanas darbības bijušas kompleksas. Biezuma norādīja, ka veiktās darbības ir paraugs tam, kā iestādes sadarbojas. Izmeklēšanas darbības tika veiktas arī Baltkrievijas republikā, ziņas par izmeklēšanas rezultātiem tāpēc tiks saņemtas arī no baltkrievu kolēģiem.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Dainis Šteinbergs savukārt sacīja, ka organizētajā grupā bija dalībnieki no vairākām valstīm. Iegūtie līdzekļi pārsvarā nāca no Baltkrievijas un Krievijas. Eiropas Savienībā tika reģistrēti uzņēmumi, kuriem bija norēķinu konti «ABLV» bankā, šādas darbības veiktas, lai legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus. 

Atsevišķi bankas darbinieki deva padomus, lai darbības tiktu veiktas tā, lai iestādēm nerastos aizdomas. Pašlaik tiek vērtētas atbildīgo darbinieku lomas, kā arī juridiskās personas loma – vai pati kredītiestāde iesaistīta noziegumos. 

Kratīšanu laikā tika izņemta skaidra nauda, dokumenti, citas lietas. Pašlaik tiesības uz aizstāvību ir 12 personām, no kurām sešas ir aizdomās turētas personas. 7 personas no tām ir «ABLV» bankas darbinieki. Četras personas ir ārvalstu pilsoņi. 

Pašlaik esot milzīgs dokumentu daudzums, kurus nepieciešams izpētīt. Izmeklēšana ir pašā sākumā. 

Noziedzīgā nauda gūta, izvairoties no nodokļu nomaksas, iegūti krāpšanas ceļā, norādīja prokuratūra. 

Komentējot specvienības iesaisti,  Šteinbergs norādīja, ka iestādes tika izvēlētas to kompetenču dēļ, lai pēc iespējas kvalitatīvāk varētu iegūt pierādījumus.

Aizdomās turēto personu loks pēc dokumentu analīzes varētu mainīties- personu skaits varētu palikt lielāks. Tiek vērtēta arī bankas darbinieku rīcība arī pēc tam, kad tika sākts likvidācijas process.

Izmeklēšana nav saistīta ar iepriekš noteiktajām sankcijām. 

Pašlaik pāragri runāt, vai iesaistītas arī citas kredītiestādes.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu