Māra Upmane - Hošteine: Uz grābekļa par neprecīzu bio marķējuma atpazīšanu kāpj vēl “puse Baltijas”

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tikai nepilna puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka spēj atpazīt bioloģisko pārtiku veikala plauktā, tajā pašā laikā lielākā daļa to uzturā vēlētos lietot biežāk, liecina "Danonki BIO" veiktā aptauja*.

Divu meitu mamma Rūta Dvinska min, ka labprāt ikdienā izvēlas kā eko, tā bio produktus. “Atzīstu, ka manas zināšanas šajā ziņā nav pilnīgas un pavisam noteikti es kādu reizi esmu kļūdījusies savā izvēlē.

Šķiet visklasiskākais mīts ir par to, ka viss, kas nācis no zemnieku saimniecības, automātiski ir bioloģiski audzēts.

Es uz šo varu viegli uzķerties, tādēļ priecājos par jaunām zināšanām, kas palīdz orientēties marķējumos.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ļoti patīk pirmā bilde. 😅Perfekti raksturo atmosfēru šī rīta Danonki pasākumā. Bildē notikuma četras nopietnākās dāmas. Sirdsmieram varu teikt, es nebiju diskusijā klāt kā eskperts, bet padalījos tik ar saviem augšā kāpieniem un lejā kritieniem labāka uztura meklējumos. Danonki veiktais pētījums gan mani mierina - uz grābekļa par neprecīzu BIO marķējuma atpazīšanu līdz ar mani kāpj vēl “puse Baltijas”, bet iedrošinājumam - pamatlietas nav tik sarežģītas kā likās. Swipe right, lai pārliecinātos, ka tu atpazīsti zaļo ekolapiņu, kas ir Eiropas Savienības īstais ekomarķējums! 🌱 #danonkibio #sadarbība

A post shared by Mara Upmane-Holsteine (@astro_maar) on

Pasākuma gaitā ar saviem augšā kāpieniem un lejā kritieniem labāka uztura meklējumos dalījās arī dziedātāja un trīs bērnu mamma Māra Upmane – Holšteine. “Veiktais pētījums mani mierina, jo uz grābekļa par neprecīzu BIO marķējuma atpazīšanu līdz ar mani kāpj vēl “puse Baltijas” jeb 53% iedzīvotāju. Būtiskākais pagrieziena punkts, kādēļ mūsu ģimenē palielinājās interese par bioloģisko pārtiku, bija pirmā bērna piedzimšana. Un nu jau, esot trīs bērnu mammai, varu atzīt, ka šī interese periodiski uzplauka tikai pēc katra bērna dzimšanas.

Interesanti, kādēļ mums nepieciešami būtiski dzīves pagrieziena punkti, kuru dēļ tikai tad aizdomājamies par biežāku bioloģisko produktu lietošanu.”

Uztura speciāliste Lizete Puga uzsver, ka ļoti būtiski ir pareizi izprast informāciju uz pārtikas produkta marķējuma. “Pētījumā secināts, ka, izvēloties pārtikas produktus, cilvēki parasti ir pārliecināti, ka bioloģiskajā pārtikā nav pārtikas piedevu. Latvijā turpat 2/3 piekrīt šim apgalvojumam, taču šis mīts ir jānoraida, jo bioloģiskajos produktos var tikt izmantoti konservanti vai citas pārtikas piedevas, kas atbilst bioloģiskās sertifikācijas prasībām un tā nebūt nav 'sarkanā gaisma' šim produktam.”

Māra Upmane Holšteine atzīst: “Turpmāk varu teikt, ka veikalu plauktos, meklējot bioloģiskos produktus, vairs necentīšos atcerēties, kuras ir labās vai sliktās e-vielas - kā pirmo uz etiķetes meklēšu bioloģiskās lauksaimniecības marķējumu – ekolapiņu.“

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu