Latvijā apstājies ieslodzīto skaita kritums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brasas cietums četri mēneši pēc tā slēgšanas
Brasas cietums četri mēneši pēc tā slēgšanas Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Ieslodzīto skaits Latvijā pēdējos pāris gados ir bijis aptuveni nemainīgs un tā samazinājums ir apstājies, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure. 

Viņa informēja, ka aptuveni desmit gadu laikā kopš 2008.gada ieslodzīto skaits Latvijā no 7000 ir samazinājies aptuveni divas reizes. Patlaban cietumos tiek turēti ap 3400 cilvēku, no kuriem 950 ir apcietinātie, bet pārējie - notiesātie.

"Jāsaka, ka ieslodzīto skaita straujā samazināšanās dinamika ir pietuvojusies tam, ka mēs varam runāt par stabilitāti. (..) Šodien mēs varam droši runāt, ka jau otro gadu ieslodzīto skaits ir aptuveni nemainīgs," sacīja Spure.

Uz jautājumu, vai tas gadījumā nenozīmē, ka jautājums par jaunu cietumu būvēšanu vai veco cietumu aktīvu remontēšanu ir zaudējis aktualitāti, IeVP priekšniece atbildēja noliedzoši. Viņa skaidroja, ka, lai brīvības atņemšanas soda izpilde Latvijā būtu mūsdienīga un efektīva, piemēram, lai ieslodzītos kamerās varētu turēt pa vienam vai diviem cilvēkiem, infrastruktūrā ir jāiegulda daudz vairāk naudas, nekā tas ticis darīts līdz šim.

IeVP priekšniece ilustrēja, - ja valsts cietumu infrastruktūrā turpinātu investēt tādā pašā tempā kā patlaban, tad tās pilnīgai atjaunošanai būtu nepieciešami aptuveni 296 gadi. Minētos aprēķinus Spure esot izdarījusi, balstoties uz pagājušo gadu, kad ieslodzījuma vietu remontiem bija atvēlēti 3,6 miljoni eiro.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) izteikumus, ka, iespējams, būtu jāatjauno nesen slēgtā Brasas cietuma darbība, Spure vērtēja kā praktiski nerealizējamus, jo ēkas nekādā veidā neatbilstot mūsdienu soda izpildes prasībām - tās būtu jānojauc un jābūvē no jauna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu