Irāna jau no paša sākuma zināja, ka notriekusi pasažieru lidmašīnu (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna jau no paša sākuma zināja, ka tās bruņoto spēku raķete notriekusi Ukrainas pasažieru lidmašīnu, neskatoties uz sākotnējiem Irānas amatpersonu paziņojumiem, ka lidmašīna avarējusi tehnisku problēmu dēļ, vēsta aģentūra AP.

Par to, ka Irāna uzreiz zinājusi par notikušā apstākļiem, liecina sarunas starp Irānas gaisa satiksmes kontrolieriem un kādas Irānas lidmašīnas pilotu – šo sarunu saturu publiskojusi Ukraina.

Gan Irāna, gan Ukrainas amatpersonas apliecinājušas, ka sarunu ieraksti ir autentiski.

Kā ziņots, Ukrainas pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem nogāzās 8.janvārī pie Teherānas dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvārī notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Irāna 11.janvārī atzina, ka tās Revolucionārā gvarde notriekusi Ukrainas lidmašīnu kļūdas dēļ. Saskaņā ar Irānas amatpersonu teikto, lidmašīnas lidojuma trajektorija bijusi pārāk tuvu militāriem objektiem.

Sarunu ierakstu atšifrējumu, kuri pierāda, ka Irāna uzreiz zinājusi par lidmašīnas katastrofas iemesliem, svētdien publiskoja Ukrainas televīzijas kanāls “1+1”.

Nopludinātā saruna ir starp Irānas gaisa satiksmes kontroles dienesta darbinieku un Irānas lidsabiedrības “Aseman Airlines” lidmašīnas pilotu, kurš Ukrainas lidmašīnas notriekšanas dienā pilotēja lidmašīnu uz Teherānu.

Lidmašīnas pilots kontroles dienesta darbiniekam stāsta, ka viņš debesīs redzējis gaismas uzliesmojumus, un jautā, vai tās bijušas raķetes.

Kontrolieris apgalvo, ka viņam par to nekas nav zināms, un vaicā, vai lidmašīnas piloti redzējuši kaut ko vēl.

“Tā bija eksplozija. Mēs redzējām ļoti spilgtu gaismas uzplaiksnījumu,” norāda pilots.

Publiski pieejami aviācijas radaru dati apliecina, ka “Aseman Airlines” lidmašīna attiecīgajā dienā bija pietiekami tuvu Teherānai, lai tās piloti varētu redzēt brīdi, kad Ukrainas lidmašīnai trāpa Irānas raķetes.

Irāna nosodījusi Ukrainu par sarunu ierakstu atšifrējumu publiskošanu, norādot, ka tā bijusi neprofesionāla rīcība.

Irāna uzsver, ka šī informācija Ukrainai nodota kā daļa no konfidenciāla ziņojuma.

Ukrainas rīcība, publiskojot šo informāciju, esot mazinājusi Irānas vēlmi sniegt tai pierādījumus, kas iegūti lidmašīnas katastrofas lietas izmeklēšanas laikā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu