Ķuzis atzīst, ka pasaules sabiedrībai ir lielas grūtības cīņā ar narkotikām (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis Foto: Evija Trifanova/LETA

Atsaucoties uz starptautisku amatpersonu pausto, patlaban pasaules sabiedrībai ir lielas grūtības cīņā ar narkotikām, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Atbildot uz jautājumu par to, vai ir atbalstāma marihuānas dekriminalizācija, VP priekšnieks norādīja, ka, globāli vērtējot, pasaulei ir lielas grūtības cīņā ar narkotikām, taču viņš aicināja nesteigties ar pārsteidzīgiem lēmumiem apreibinošu vielu jomā.

Viņš uzsvēra, ka valstī ir jābūt ieviestam atbilstošam mehānismam narkotiku apkarošanā.

Viņš gan norādīja, ka VP pievienojas Iekšlietu ministrijai un kopumā ir apsverams priekšlikums par marihuānas izmantošanu medikamentos. "Katram ir savs laiks, tāpēc nevajag neko sasteigt," uzsvēra Ķuzis.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 eiro. Savukārt Krimināllikums par šādu vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību, kas draud par to neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, paredz brīvības atņemšanu līdz trīs mēnešiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka VP pagājušajā gadā no nelegālas aprites izņēma narkotiskās un psihotropās vielas un prekursorus, kuru aptuvenā vērtību nelegālajā tirgū ir 232 miljoni eiro un no kurām sanāktu ap 11 miljoniem vienreizēju devu.

Pērn kopumā policija veikusi 2451 apreibinošo vielu izņemšanu, kas ir par 276 izņemšanām mazāk nekā gadu iepriekš. Pērn policija visbiežāk izņēmusi marihuānu, bet tālāk seko psihotropie medikamenti un amfetamīns. Pērn likumsargi uzgājuši 47 marihuānas audzētavas, kas ir par septiņām audzētavām mazāk nekā gadu iepriekš.

Apreibinošo vielu nelegālas aprites jomā pērn reģistrēti 2312 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 276 mazāk nekādu gadu iepriekš. Visbiežāk konstatēta vielu neatļauta lietošana, kā arī iegādāšanās un glabāšana. Savukārt vielu realizācijas jomā pērn reģistrēti 442 noziedzīgi nodarījumi.

Tāpat ziņots, ka Latvijā regulāri bijušas diskusijas par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju, tostarp marihuānas atļaušanu medicīniskai lietošanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu