Tramps runā par valsts stāvokli nepiemin impīčmentu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdienas vakarā Kongresa apakšnamā Pārstāvju palātā teica runu par valsts stāvokli, sakot, ka viņš turējis savus solījumus. Tramps nepieminēja impīčmentu, kura apsūdzības pret viņu rosināja Pārstāvju palāta.

Tramps teica savu runu dienu pirms viņa gaidāmās attaisnošanas Senāta impīčmenta prāvā, vēršoties pie demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas, kas decembrī izvirzīja viņam divas impīčmenta apsūdzības.

"Pirms trim gadiem mēs sākām dižo amerikāņu atgriešanos. Šovakar es stāvu jūsu priekšā, lai dalītos ar neticamajiem rezultātiem," sacīja Tramps.

"Amerikas ienaidnieki bēg, Amerikas panākumi aug un Amerikas nākotne spoži mirdz," deklarēja Tramps. "Trīs īsos gados mēs esam satriekuši amerikāņu pagrimuma mentalitāti un esam noraidījuši Amerikas likteņa noniecināšanu. Mēs virzāmies uz priekšu tādā gaitā, kas pirms neilga laika bija neiedomājama, un mēs nekad neiesim atpakaļ!"

Tramps arī sacīja, ka viņa īstenotā regulējuma mazināšanas un nodokļu apcirpšanas politika ir atbildīga par "nesalīdzināmiem panākumiem" ekonomikā. Viņa pretinieki gan kritizējuši šo politiku kā kaitīgu videi un tādu, kas ir labvēlīga turīgajiem, bet ne trūcīgajiem.  

Tramps arī uzstāja, ka viņš "veido pasaulē visplaukstošāko un iekļaujošāko sabiedrību - tādu, kurai var pievienoties katrs pilsonis".

Viņš kā piemērus savu saistību pret vēlētājiem izpildei minēja jauno ASV-Meksikas-Kanādas (USMCA) brīvās tirdzniecības līgumu, tirdzniecības vienošanos ar Ķīnu, lielos militāros izdevumus, "bezprecedenta" pasākumus nelegālās imigrācijas apturēšanai, un savu solījumu "izbeigt Amerikas karus Tuvajos Austrumos".

"Atšķirībā no tik daudziem, kas nākuši pirms manis, es turu savus solījumus," teica Tramps.

Baltais nams jau iepriekš pavēstīja, ka Trampa runa būs "ļoti optimistiska" un tajā netiks pieminēts "i" vārds, ar to domājot impīčmentu.

Pēc Trampa runas Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi demonstratīvi saplēsa uzrunas tekstu, ko viņa vēlāk nodēvēja par "nepatiesību manifestu".

Vēlāk vaicāta, kāpēc viņa tā rīkojusies, spīkere atbildēja: "Jo tas bija pieklājīgākais, ko varēja darīt, ņemot vērā alternatīvas."

Pirms runas Pelosi pasniedza Trampam roku, lai sasveicinātos, tomēr Tramps šim sveicienam neatsaucās. Nav gan skaidrs, vai Tramps šo sveicienu nepieņēma tīši vai arī vienkārši nepamanīja spīkeres žestu.

Starp Trampa uzaicinātajiem viesiem uz viņa runu bija robežpatruļas policiste, kuras brāli 2018.gadā noslepkavoja kāds nelegālais imigrants, un bijušais Karakasas policijas priekšnieks Ivans Simonoviss, kurš pavadījis vairākus gadus cietumā Venecuēlas kreisās valdības laikā.

Pārstāvju palātā kā lūgts viesis uz Trampa runu bija ieradies arī Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kuru Trampa administrācija ir atzinusi par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

Tramps savā runā solīja, ka Venecuēlas kreisā prezidenta Nikolasa Maduro "tirānija" tiks "sagrauta". "Maduro ir neleģitīms valdnieks, tirāns, kurš rupji un nežēlīgi izturas pret savu tautu. Tomēr Maduro tirānijas vara tiks sagrauta un salauzta," sacīja Tramps. 

Viņš savā runā arī kritizēja sociālismu. "Sociālisms sagrauj nācijas, bet vienmēr atcerieties, ka brīvība vieno dvēseli," sacīja Tramps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu