Uz Latvijas ceļiem cietušo un bojāgājušo skaits sasniedzis rekordzemu līmeni (7)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA. TVNET kolāža

Lai gan pēdējo 30 gadu laikā automobiļu skaits uz Latvijas ceļiem ir palielinājies, šai pašā periodā cietušo un bojāgājušo cilvēku skaits ir ievērojami samazinājies. Proti, pērn tas sasniedzis rekordzemu līmeni.

Ja salīdzina ar 2018.gadu, pērn uz Latvijas ceļiem bojāgājušo skaits samazinājies par 9%. Tas sarucis no 148 līdz 135 cilvēkiem.

Ja salīdzina ar 1991.gadu, tad kritums ir daudz, daudz iespaidīgāks -  86% -, jo togad dzīvību zaudēja tūkstotis cilvēku, atsaucoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datiem, vēsta TV3 raidījums 900 sekundes.

"Protams, ja skatāmies ilgtermiņā, visi satiksmes drošības parametri ir uzlabojušies ceļu satiksmē. Un jāsaka, ka arī pagājušajā gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pēc Latvijas valsts ceļu datiem ir palielinājusies par 5% satiksmes intensitāte. Tātad mēs braucam vairāk, bet ciešam mazāk. Bet, protams, vēl ir ļoti daudz jāstrādā gan pie infrastruktūras uzlabošanas, gan kontroles," - tā CSDD pārstāve Ieva Bērziņa.

Tāpat pērn, salīdzinot ar gadu iepriekš, sarucis to satiksmes negadījumu skaits, kuros cietuši cilvēki. Ja 2018.gadā tādu bija 3975, tad 2019.gadā - 3724.

Lai gan šī ziema ir bez sniega un cilvēkus ceļa malā pamanīt ir grūtāk, par 22% samazinājies arī bojāgājušo gājēju skaits. 

Autovadītāju domas par izmaiņu cēloņiem atšķiras. Vieni uzskata, ka tās ir saistītas ar braukšanas kultūras uzlabošanos, bet citi ar to, ka tā vienkārši ir sakritība. Jo kopējais ceļu satiksmes negadījumu skaits pērn pat ir nedaudz pieaudzis līdz 43 900 no 43 190 avārijām 2018.gadā.

Satiksmes drošības ekspertiem tikmēr ir savs viedoklis. Lai arī automobiļu skaits 30 gados ir palielinājies aptuveni desmitkārt, tie ir tehnoloģiski attīstītāki un līdz ar to ievērojami drošāki. Protams, lielu lomu spēlē arī jaunāko satiksmes uzraudzības un kontroles sistēmu, līdzekļu un metožu ieviešana.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu