Ajatolla Hamenei: Trampa Tuvo Austrumu miera plāns ir lemts neveiksmei

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa pretrunīgi vērtētais Tuvo Austrumu miera plāns ir lemts neveiksmei, trešdien valsts televīzijā paziņojis Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei.

"Šis gadsimta līgums nomirs vēl pirms Trampa," norādīja Hamenei, piebilstot, ka Trampa plāns ir "stulbs, bet arī viltīgs".

Hamenei aicināja palestīniešus un visu musulmaņu kopienu iestāties pret šo plānu.

Viņaprāt, vienīgais risinājums konfliktam Tuvajos Austrumos ir referendums, kurā palestīnieši varētu paši izlemt par to, kādu politisko risinājumu vēlas.

Palestīnieši Trampa plānu noraidīja vēl pirms tas tika oficiāli izsludināts. Pēc tam arī Irānas līderi kritizēja līgumā paredzētos stingros nosacījumus.

Irānas prezidents Hasans Ruhani nodēvēja to par nicināmu un nepieņemamu visam reģionam.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs nosauca šo plānu par "bankrota dzītu nekustamo īpašumu dīlera sapņu projektu" un murgu visam reģionam un pasaulei.

ASV jaunais plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu