Satiksmes ministrijas valsts sekretāre iecelta, apejot konkursu (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kontroles padomes locekle Ilonda Stepanova
Valsts kontroles padomes locekle Ilonda Stepanova Foto: Evija Trifanova/LETA

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) bez konkursa ministrijas valsts sekretāra amatā iecēlis Ilondu Stepanovu, vēsta Panorāma. 

Likums pieļauj valsts sekretāra amatā pārcelt jebkuru ierēdni, konkursu nerīkojot. Lai Stepanovai būtu ierēdņa statuss, viņa uz dažām dienām Satiksmes ministrijā (SM) pieņemta auditores amatā.    

Civildienesta likums noteic, ka ministriju valsts sekretāru atlasi nodrošina Valsts kanceleja. Tomēr likums pieļauj izņēmumus. Valsts interesēs un lai nodrošinātu labu pārvaldību, valsts sekretāra amatā drīkst pārcelt jebkuru valsts pārvaldē jau strādājošu ierēdni.

Tieši uz šī izņēmuma pamata otrdien, 11. februārī, valdība Satiksmes ministrijas valsts sekretāra amatā iecēla ministrijas Iekšējā audita nodaļas auditori Ilondu Stepanovu.

Valdības dokumentos gan nav pieminēts, ka Stepanova ministrijā ierēdņa amatā strādājusi vien piecas dienas. Par auditori viņa kļuva 6. februārī, un jau nākamajā dienā valdības darba kārtībā bija rīkojums par Stepanovas pārcelšanu ministrijas vadībā.  

Vai Linkaits šādi rīkojies, lai nebūtu jārīko konkurss, ministrs komentē izvairīgi.

“Mēs balstījāmies uz to pieredzi, kāda šeit ir, valsts civildienestā, apstiprinot ierēdņus amatā,” skaidroja ministrs.

Jautāts, vai šāda prakse, viņaprāt, atbilst bezkompromisa tiesiskuma principiem, ministrs vēl reiz norādīja: “Mēs balstījāmies uz to praksi, kāda ir valsts pārvaldē, apstiprinot vecākās amatpersonas amatā.”

Pērn Valsts kanceleja jau rīkoja konkursu uz Satiksmes ministrijas valsts sekretāra amatu, taču Linkaits nebija apmierināts ar uzvarētāju Anduli Židkovu.

Židkovs dažus mēnešus pirms konkursa noslēguma vēl bija “Attīstībai/Par!” valdes loceklis, tāpēc Linkaits uzskatīja, ka Židkovs nav politiski neitrāls.

Kāpēc vēlreiz netika rīkots konkurss, Linkaits skaidri neatbild un uzsver, ka rīkojies tā, kā ieteikusi Valsts kanceleja. Turklāt līdzīgi konkursu apgājuši arī citi ministri.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu