Eiropā plāno izstrādāt jaunas paaudzes iznīcinātāju (20)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Vācijas likumdevēji trešdien apstiprinājuši pirmo finansējumu starpvalstu projektam jauna iznīcinātāja izstrādāšanai Eiropā.

Sistēmas "Future Combat Air System" (FCAS) projektā, kura ietvaros tiks izstrādāts jaunais iznīcinātājs, iesaistītas Vācija, Francija un Spānija.

Vācijas likumdevēji apstiprināja kredītus 77 miljonu eiro apmērā, lai sāktu izpētes projektu, kā mērķis ir līdz 2026.gadam radīt pirmos jaunās paaudzes iznīcinātāja prototipus.

Trešdienas balsojums tagad ļaus tādām kompānijām kā "Dassault", "Airbus" un "Thales" slēgt līgumus.

Projekts decembrī jau pārvarēja vienu būtisku šķērsli, kad vācu un franču dzinēju ražotāji vienojās, kā sadalīt projektu.

Plānots, ka FCAS sāks izmantot 2040.gadā. Sistēmu veidos jaunās paaudzes iznīcinātājs un sistēma satelītu un bezpilota lidaparātu kontrolēšanai.

Eksperti lēš, ka sistēmas FCAS izstrādāšana izmaksās aptuveni astoņus miljardus eiro. Iepirkumi un sistēmas darbības nodrošināšana varētu izmaksāt vēl 100 miljardus eiro.

Jaunajam iznīcinātājam būs eventuāli jānomaina Vācijas un Francijas izmantotie "Eurofighter" un "Rafale" iznīcinātāji līdz 2035.-2040.gadam.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu