Kā īsti darbojas kontracepcijas tabletes?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Sievietes dzīvi un veselību lielā mērā ietekmē hormonu līmenis asinīs. Tie rūpējas arī par to, lai sievietes ķermenis būtu gatavs ieņemt bērniņu. Ja sieviete neplāno grūtniecību, to ir iespējams novērst, lietojot kontracepcijas tabletes.

Sievietes dzīvi un veselību lielā mērā ietekmē hormonu līmenis asinīs. Tie rūpējas arī par to, lai sievietes ķermenis būtu gatavs ieņemt bērniņu. Ja sieviete neplāno grūtniecību, to ir iespējams novērst, lietojot kontracepcijas tabletes.

Kontracepcijas tablešu lietošanai ir divas būtiskas priekšrocības: tā nodrošina virkni ne-kontraceptīvu veselības ieguvumu un, atšķirībā no intrauterīnās kontracepcijas jeb t.s. dzemdes spirālēm, tablešu lietošanu pēc sievietes izvēles ir iespējams pārtraukt jebkurā brīdī.

Dažādas kontracepcijas tabletes nodrošina atšķirīgus papildus ieguvumus veselībai - uzlabo ādas izskatu, mazina matu un ādas taukainību, stabilizē menstruālo ciklu un mazina sāpīgas menstruācijas un PMS (pirms menstruālā sindroma) simptomus. Ginekologs palīdzēs izvēlēties katrai konkrētai sievietei piemērotākās tabletes.

Stabilizē hormonu līmeni un līdzsvaro menstruālo ciklu

Ir divu veidu kontracepcijas tabletes: tādas, kas satur vienu hormonu, un kombinētās. Kombinēto kontracepcijas tablešu sastāvā ir divas aktīvās vielas, kas ir līdzīgas hormoniem, ko izstrādā sievietes organisms – estrogēns un progestīns. Tie darbojas tāpat kā organisma dabiskie hormoni un regulē menstruālo ciklu. Lietojot tos noteiktā režīmā, tie izmaina dabiskās hormonu līmeņu svārstības, kas notiek sievietes menstruālā cikla laikā un pasargā no neplānotas grūtniecības iestāšanās.

Sievietes reproduktīvā sistēma atpūšas un nedomā par iespējamu grūtniecību līdz brīdim, kad rodas vēlme pēc bērniņa.

Progestīna kontracepcijas tabletes satur tikai vienu hormonu, tajās nav estrogēna un ir salīdzinoši neliela progestīna deva. Tās ieteicamas jaunajām māmiņām, kuras baro bērnu ar krūti, un sievietēm, kuras smēķē vai kāda cita iemesla dēļ nevar lietot estrogēnu saturošas kontracepcijas tabletes.

Lai izvēlētos piemērotāko kontracepcijas tablešu veidu un saņemtu recepti to iegādei, konsultējies ar savu ginekologu.

Kā kontracepcijas tabletes novērš grūtniecības iestāšanos?

Dabiski cikla laikā pirms menstruācijām strauji krītas gan estrogēna, gan progesterīna līmenis, kas izraisa menstruālo asiņošanu. Šo hormonu līmeņa samazināšanās ieslēdz mehānismu, kas veicina olnīcu darbību – jaunu folikulu augšanu un ar to saistīto estrogēna līmeņa pieaugumu. Tam seko ovulācija, kuras laikā izdalās apaugļoties spējīga olšūna. Lietojot kontracepcijas tabletes, sievietes organismā hormonu līmenis tiek saglabāts stabils, un ķermenis saprot, ka jauna ovulācija šobrīd nav nepieciešama, tādēļ tā tiek novērsta un olnīcas atpūšas, ražojot minimālu hormonu daudzumu.

Pārtraucot kontracepcijas tablešu lietošanu, olnīcu aktivitāte ātri atjaunojas.

Progestīna komponente kontracepcijas tabletēs ir tā, kas nodrošina kontraceptīvo efektu. Tā novērš ovulāciju, vienlaikus padara plānāku endometriju – dzemdes iekšējo slāni –, lai nepieļautu apaugļotas olšūnas ieligzdošanos un grūtniecību. Pateicoties tam, ka endometrijs ir plāns, arī menstruācijas kontracepcijas tablešu lietošanas laikā ir īsākas un asiņošanas apjoms mazāks. Kontracepcijas tablešu sastāvā esošais progestīns sabiezina dzemdes kakla gļotas, tā apgrūtinot spermatozoīdu ceļu pie olšūnas.

Svarīgi ievērot!

Ja kontracepcijas tabletes tiek lietotas pareizi, to efektivitāte ir ļoti augsta: – kombinētās kontracepcijas tabletes pasargā no nevēlamas grūtniecības 99,2–99,9% gadījumu. Lai izvairītos no neplānotas grūtniecības, ir svarīgi ievērot tablešu lietošanas instrukciju. Lielākā daļa kontracepcijas tablešu ir jālieto katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Gadījumā, ja to ir aizmirsies izdarīt un nobīde ir pāris stundas, tablete jāiedzer, tiklīdz par to atceras. Pēc tam nākamajā dienā tablete atkal jāiedzer ierastajā laikā. Pāris stundu laika būtiski nemainīs hormonu koncentrāciju sievietes organismā un neietekmēs tablešu efektivitāti. Ja parastais lietošanas intervāls ir pārsniegts vairāk nekā par 12 stundām, kontraceptīvā drošība pazemināsies. Aizmirstā tablete ir jāiedzer nekavējoties. Nākamā jālieto kā parasti, taču tuvākās dienas jāizmanto papildus izsargāšanās metode, piemēram, prezervatīvs. Pēc vairāk nekā 12 stundu pārtraukuma hormonu līmenis ir samazinājies, un pastāv risks iestāties grūtniecībai, tādēļ nepieciešama papildu aizsardzība.

Arī vemšana un stipra caureja var ietekmēt kontracepcijas tablešu efektivitāti. Tajās esošās aktīvās vielas var nepietiekami uzsūkties un droša kontracepcija vairs netiek nodrošināta, ja vemšana un/vai caureja bijusi 3-4 stundu laikā pēc kontracepcijas tablešu lietošanas. Šajā gadījumā jāievēro norādījumi lietošanas instrukcijā - tablešu lietošana ir jāturpina, tomēr atlikušajā cikla laikā jāizmanto papildu mehāniskie kontracepcijas līdzekļi.

Ar ko jārēķinās, uzsākot lietot kontracepcijas tabletes?

Kontracepcijas tabletes, tikko uzsākot tās lietot, var izraisīt dažas blakusparādības, taču jau pēc dažiem mēnešiem tās pakāpeniski izzūd. Slikta dūša, asiņošana starp mēnešreizēm, sāpes menstruāciju laikā, menstruāciju trūkums, smērēšanās, galvassāpes, nervozitāte, reibonis, nogurums – tās ir blaknes, kuras mēdz būt pavisam nelielai daļai sieviešu, un, kā jau minēts, tās samērā ātri pazūd.

Papildu informāciju par kontracepcijas tabletēm lasi 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu