Tiesa atstāj spēkā lēmumu par 50 miljardu dolāru kompensāciju bijušajiem "Jukos" akcionāriem (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nīderlandes tiesa otrdien nolēma apmierināt darbību izbeigušās Krievijas naftas kompānijas JUKOS akcionāru apelāciju un paziņoja, ka ir spēkā Hāgas arbitrāžas tiesas 2014.gada spriedums, kas paredz, ka Krievijas valstij jāizmaksā JUKOS bijušajiem akcionāriem 50 miljardu ASV dolāru (46 miljardu eiro) kompensācija.

Līdz ar to Hāgas Apelāciju tiesa atcēlusi  Hāgas apgabaltiesas 2016.gada lēmumu, kas atcēla arbitrāžas spriedumu.

"Hāgas Apelāciju tiesa šodien nolēma, ka iepriekšējais lēmums par labu Krievijas Federācijai bija nepareizs," sacīts Hāgas Apelāciju tiesas paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka arbitrāžas spriedums par 50 miljardu dolāru kompensāciju atkal ir spēkā.

Krievija šo Hāgas Apelāciju tiesas lēmumu pārsūdzēs Nīderlandes Augstākajā tiesā, otrdien paziņoja Krievijas Tieslietu ministrija.

Jau vēstīts, ka Hāgas apgabaltiesa 2016.gada aprīlī atcēla Pastāvīgās arbitrāžas tiesas Hāgā 2014.gada jūlijā pieņemto lēmumu, kas paredzēja, ka Krievijai ir jāmaksā 50 miljardi dolāru bijušajiem JUKOS akcionāriem "Hulley Enterprises", "Yukos Universal" un "Veteran Petroleum".

Apgabaltiesa savu lēmumu pamatoja ar to, ka šāda veida prasību izskatīšana neietilpstot arbitrāžas tiesas kompetencē.

Starptautiskā arbitrāžas tiesa Hāgā 2014.gada jūlijā nolēma, ka Krievijai jāmaksā savulaik Mihaila Hodorkovska vadītās naftas kompānijas JUKOS bijušajiem akcionāriem 50 miljardu ASV dolāru liela kompensācija, jo tiesa konstatēja, ka uzņēmums JUKOS politisku iemeslu dēļ piespiedu kārtā novests līdz bankrotam un tā aktīvi izpārdoti valsts uzņēmumiem, tādējādi faktiski notikusi ekspropriācija.

Prasību 2005.gadā iesniedza Kiprā reģistrētās kompānijas "Hulley Enterprises" un "Veteran Petroleum", kā arī Menas salā reģistrētais uzņēmums "Yukos Universal".

Hodorkovskis tika aizturēts 2003.gadā, kad bija viens no akcionāriem un vadītājs naftas koncernā JUKOS. Viņš tika notiesāts par ekonomiskiem noziegumiem un atbrīvots no ieslodzījuma tikai 2013.gadā. Pats Hodorkovskis savu vainu noliedz un ir paziņojis, ka tiek vajāts politisku iemeslu dēļ, jo ir opozīcijā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu