"Stūra māju" pārdos; muzeja ekspozīciju sola saglabāt (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pēc neveiksmīgajiem mēģinājumiem atrast nomnieku Tetera namam jeb bijušajai VDK ēkai Rīgā, Brīvības ielā, kas tautā zināma kā Stūra māja, “Valsts nekustamie īpašumi” plāno namu pārdot izsolē, tā vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Iecerēts, ka ēka, kas glabā Latvijas vēsturei un cilvēkiem neizdzēšami sāpīgas atmiņas, arī pēc nonākšanas jauna īpašnieka rokās saglabās muzeja funkciju - šis būs  apgrūtinājums ēkai, ar ko jārēķinās potenciālajam ēkas saimniekam.

Tā kā īpašums valstij nav nepieciešams, tika izskatītas dažādas īpašuma izmantošanas iespējas, tostarp pērn tika rīkotas izsoles, paredzot iespēju šo vēsturisko ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā, atgādināja Vārna. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību izsoles ir veids kā noskaidrot tirgus pieprasījumu un apzināt interesentus.

Apzinot tirgus dalībnieku interesi, VNĪ secināja, ka par šo īpašumu lielākoties interesējas viesnīcu un kopmītņu biznesa attīstītāji, taču grūtības sagādā īpašuma tiesības un nepieciešamie ieguldījumi ēkas atjaunošanā.

Saskaņā ar publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu - ja Ministru kabineta noteikumos nav paredzēts citādi - nekustamā īpašuma nomas līgumu drīkst slēgt uz laiku, kas nav ilgāks par 30 gadiem. Pēc potenciālo investoru veiktajiem aprēķiniem, šis termiņš ieguldījumu atmaksai bija par īsu.

Vēsturiskais Tetera nams ir valstiskas nozīmes īpašums, un VNĪ mērķis ir to savest kārtībā. Nelielu daļu - nepilnus 700 kvadrātmetrus ēkas platības ekspozīcijai par čekas vēsturi Latvijā ēkas pagraba stāvā un pirmajā stāvā izmanto Latvijas Okupācijas muzejs. Savukārt 8000 kvadrātmetrus plašajā daļā ir telpas, kuru sākotnējā dzīve bija saistīta ar sabiedrībai nozīmīgām jomām - izglītību, tirdzniecību, grāmatniecību, mūziku un citām. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu