Bērnu slimnīcas fonds vāks ziedojumus terapijai bērniem ar autismu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Bērnu slimnīcas fonds (BSF) vāks ziedojumus bērnu ar autiskā spektra traucējumiem (AST) terapijai, informēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Šodien BSF sāk labdarības un informatīvu kampaņu "Es apņemos" ar aicinājumu ikvienam mainīt savu dzīvi uz brīdi, lai mainītu 40 bērnu dzīvi uz mūžu. Kampaņas mērķis ir ziedojumos piesaistīt 50 000 eiro, kuri Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas bankas (ERAB) kopienas iniciatīvas ietvaros tiks dubultoti, lai 40 bērni ar AST kopsummā par 100 000 eiro varētu saņemt agrīno intervenci - terapiju, kas bērniem palīdz attīstīt trūkstošās prasmes, piemēram, valodu un komunikāciju ar apkārtējo pasauli. Vidēji vienam bērnam terapija izmaksā 2500 eiro gadā.

Kampaņas laikā ERAB dubultos tikai privātpersonu ziedojumus, tāpēc šoreiz aicinājums iesaistīties ir vērsts uz ikvienu līdzcilvēku, kurš ir gatavs savā dzīvē mainīt kādu lietu vai ietaupīt naudu ikdienas tēriņos, lai to ziedotu bērnu veselībai un nākotnei.

Ziedot var BSF mājaslapā "www.bsf.lv", fonda "Ziedot.lv" mājaslapā, kā arī izmantojot "Mobilly" kontu.

Kampaņas laikā, lai informētu un izglītotu sabiedrību par AST, tiks veidoti materiāli par to, kas ir autisms, kā to labāk atpazīt un kāda ir bērnu ar AST vecāku pieredze. "Jo ne tikai terapija palīdz bērniem integrēties sabiedrībā, liela nozīme ir arī līdzcilvēku attieksmei un izpratnei, lai terapijas laikā sasniegto rezultātu bērns varētu veiksmīgi īstenot reālajā dzīvē," stāstīja Dambiņa.

Viņa sacīja, ka pērn bērnu ar AST atbalstam tika novirzīti vairāk nekā 208 000 eiro, apmaksājot terapiju 113 bērniem ar AST un diagnostiku 78 bērniem. "Redzam, ka šogad šī summa būs vēl lielāka, jo katru nedēļu saņemam vismaz trīs jaunus pieteikumus atbalstam. ABA terapija, kas ir pierādījumos balstīta un pasaulē plaši izmantota kā pamata terapijas metode bērniem ar AST, nav valsts apmaksāta, tāpēc viss finansiālais slogs gulstas uz bērnu vecāku pleciem," skaidroja Dambiņa.

Daudzām ģimenēm nav iespēju pašiem nodrošināt ar terapiju saistītās izmaksas, kas vidēji ir 2500 eiro gadā, tāpēc vecāki pēc palīdzības vēršas pie BSF. "Apzinoties, ka ilgtermiņā nav iespējams un nav pareizi, ka vienai pacientu grupai visu ar veselības aprūpi nepieciešamo atbalstu nodrošina ziedotāji, esam vērsušies Veselības ministrijā ar aicinājumu kopā veidot izmaiņas veselības aprūpes sistēmā, lai bērniem ar AST tiktu nodrošināts sistemātisks valsts atbalsts," uzsvēra BSF vadītāja.

Bērnu slimnīcas Psihiatrijas klīnikas vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs uzsvēris, ka agrīna AST diagnostika ļauj sākt mērķtiecīgu uz pierādījumiem balstītu rehabilitāciju, tādējādi var sasniegt labākus rezultātus, kas savukārt būtiski ietekmēs visu bērna turpmāko dzīvi. "Katrs bērns ar AST ir unikāls, katram ir savs grūtību komplekts, piemēram, valodas un komunikācijas traucējumi, problēmas socializēties un mijiedarboties ar citiem cilvēkiem, adekvāti reaģēt uz sensoriem kairinājumiem, ievērot dienas režīmu, koncentrēt uzmanību, tāpēc bērnam palīdzību jāsaņem pēc individuāli izstrādāta plāna," skaidro Bezborodovs.

Bērnu slimnīcas fonds (BSF) bērniem ar AST un viņu ģimenēm sāka sniegt atbalstu 2017.gadā, kad sadarbībā ar VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" Psihiatrijas klīnikas speciālistiem un Latvijas Autisma apvienību atvēra pirmo Autisma kabinetu Latvijā, kas joprojām darbojas kā izglītojoši informatīva platforma bērnu ar AST vecākiem un tuviniekiem no visas Latvijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu