Prāgā pie Krievijas vēstniecības pošas atklāt Ņemcova laukumu (3)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Čehijas galvaspilsētas Prāgas varasiestādes ceturtdien rīkos ceremoniju par godu Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova vārda piešķiršanai laukumam, kas atrodas līdzās Krievijas vēstniecībai.

Diskusijas par šo jautājumu Čehijas politiskajās aprindās un parakstu vākšana ilga četrus gadus.

"Mūsdienu Čehijas vēsture, pateicoties prezidenta Vāclava Havela aizsāktajai tradīcijai, ir cieši saistīta ar demokrātijas un cilvēktiesību atbalstu visā pasaulē. Šī ideja tagad nozīmē arī drosmi atbalstīt drosmīgos," teikts laukuma pārdēvēšanas iniciatoru petīcijā.

Vēsturiskais laukuma nosaukums "Zem kastaņiem" saglabāsies Prāgas toponīmikā.

Prāgas mērijas plānos ir visdrīzākajā laikā vienu no pilsētas centra alejām nodēvēt Maskavā nogalinātās krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas vārdā.

Ceturtdien aprit pieci gadi, kopš Maskavas centrā līdzās Kremlim tika nošauts Ņemcovs.

Atbalstu Prāgas laukuma pārdēvēšanai izteica visas domē pārstāvētās lielās partijas.

Ņemcova vārdā jau nosaukts skvērs Viļņā iepretim Krievijas vēstniecībai, kā arī daļa avēnijas līdzās Krievijas vēstniecībai Vašingtonā nosaukta par Ņemcova laukumu.

Ņemcovs tika nošauts 2015.gada 27.februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa. Pēc dažām nedēļām tika aizturēti pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to ir tieši saistīts Čečenijas republikas vadītājs Ramzans Kadirovs, kurš, iespējams, rīkojies saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu