Bijušā bērnunama "Līkumi" vadītāja Boķa krimināllietā turpinās cietušo un liecinieku pratināšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī, skatot krimināllietu, kurā apsūdzēts 2019.gada beigās no amata atbrīvotais bijušā bērnunama "Līkumi" vadītājs Juris Boķis, turpina cietušo un liecinieku pratināšanu.

Tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone skaidroja, ka šodien uz tiesas sēdi no desmit aicinātajiem lieciniekiem bija ieradusies tikai viena lieciniece, kura nopratināta. Tāpat nopratināts cietušais, kurš iepriekš netika pratināts, līdz ar to visas iespējamās procesuālās darbības tika veiktas.

Lietas izskatīšana atlikta uz 23.martu, kad tiesa turpinās cietušo un liecinieku nopratināšana.

Lietu skata tiesnese Līga Baltmane-Zepa.

Boķa krimināllietu Zemgales rajona tiesa skata slēgtās sēdēs. Viņam apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kad apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. Tāpat viņš apsūdzēts par divām epizodēm amatpersonas bezdarbībā un par vienu epizodi, kad viņš kādu jaunieti piespiedis veikt abortu.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrai kriminālvajāšanai izmeklēja Valsts policija (VP), kas vēstīja, ka inkriminētie noziegumi paveikti laikā no 2009. līdz 2015.gadam un lietā par cietušajiem atzīti desmit bērni.

Lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015.gadā un sākotnēji to izmeklēja VP Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā tika pieļauta nepamatota novilcināšana, tāpēc tā nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojam.

2015.gadā Tiesībsarga birojs bija sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi" Salas novadā. Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

Laikā, kad pārkāpumi fiksēti, bērnunama nosaukums bija "Līkumi", vēlāk tas pārdēvēts par Ģimenes atbalsta centru "Saulstari". Bet 2019.gadā Salas novada dome likvidējusi ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, atbrīvojot Boķi no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu