KP atļāvusi "Bite Latvija" iegādāties telekomunikāciju uzņēmumu "Baltcom"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Bite Latvija" buklets.
"Bite Latvija" buklets. Foto: Ieva Čīka/LETA

Konkurences padome pieņēmusi lēmumu atļaut mobilo sakaru operatoram "Bite Latvija" apvienoties ar telekomunikāciju uzņēmumu "Baltcom", apstiprināja Konkurences padomē.

Medijiem sūtītajā informācijā "Bite Latvija" pārstāve Una Ahuna-Ozola atklāja, ka lēmums par atļauju apvienoties ir pieņemts 20.februārī. Savukārt 28.februārī "Bite Latvija" ir noslēdzis "Baltcom" iegādes darījumu, un turpmāk uzņēmums darbosies "Bites grupā". Tajā pašā dienā Uzņēmumu reģistrā tika iesniegts pieteikums par izmaiņām "Baltcom" īpašnieku sastāvā, valdē un padomē. Reģistrācija vēl nav pabeigta.

Ahuna-Ozola norādīja, ka "Baltcom" iegādes darījums ir solis tuvāk kompānijas ilgtermiņa attīstības mērķim - stiprināt "Bites grupas" uzņēmumu pozīcijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) tirgū, klientiem piedāvājot arvien plašāku pakalpojumu portfeli.

"Bite Latvija" vadītājs Kaspars Buls sacīja, ka abu uzņēmumu apvienošanās ir nozīmīgs solis "Bites grupas" konkurētspējas stiprināšanā. "Darījuma rezultātā galvenie ieguvēji būs mūsu klienti, un mēs varēsim piedāvāt ne tikai mobilo sakaru pakalpojumus un IKT risinājumus biznesa klientiem, bet arī mājas internetu un daudzveidīgu televīzijas kanālu klāstu fiziskām personām," viņš skaidroja.

Buls piebilda, ka telekomunikāciju tirgū patlaban ir izteikta tendence izvēlēties integrētus pakalpojumus. Tādēļ Buls prognozē, ka klienti tuvākajā nākotnē aizvien vairāk izmantos iespēju saņemt daudzveidīgu pakalpojumu klāstu pie viena pakalpojumu sniedzēja.

Vienlaikus Buls papildināja, ka konsolidācijas rezultātā ne "Bite Latvija", ne "Baltcom" klientiem tūlītējas izmaiņas nav gaidāmas. Tāpat netiek plānota cilvēkresursu optimizācija.

"Baltcom" izpilddirektors Dmitrijs Ņikitins sacīja, ka abām kompānijām ir savas stiprās puses un resursi, kurus apvienojot galvenie ieguvēji būs mūsu klienti, kas varēs baudīt vēl kvalitatīvāku un plašāku pakalpojumu klāstu. "Mēs esam gatavi jaunajiem izaicinājumiem un esam pārliecināti, ka kopējā nākotne būs aizraujoša gan mums, gan mūsu klientiem," viņš uzsvēra.

Darījuma vadošais finanšu konsultants pārdevējam bija "Superia Corporate Finance". Darījuma juridiskās konsultācijas pārdevējam sniedza advokātu birojs "Sorainen" un pircēju konsultēja advokātu birojs "Fort".

LETA jau ziņoja, ka "Bite Latvija" parakstījis pirkuma līgumu par "Baltcom" iegādi, taču darījuma noslēgšanai nepieciešama Konkurences padomes atļauja. "Bite Latvija" vadītājs Kaspars Buls sacīja, ka līdz atļaujas saņemšanai abi uzņēmumi darbosies neatkarīgi. Darījuma summa ir konfidenciāla.

Konkurences padome iepriekš publiskotajā lēmumā par "Bite" un mediju uzņēmumu "MTG Broadcasting" grupas (tagad "All Media Baltic") apvienošanos Latvijā, teikts, ka "Bite" līdz šim bija 28,5% "Baltcom" kapitāldaļu turētāja. "Bitei" piederošās "Baltcom" daļas bija bez balsstiesībām.

Ziņojumā bija norādīts, ka tirgus dalībnieki izteikuši bažas par "Bites" un "Baltcom" iespējamo sadarbību, piemēram, uzņēmumiem piedāvājot pakalpojumus kopīgās pakās. Tāpat Konkurences padome secinājusi, ka pēc apvienošanās darījuma realizēšanas abi uzņēmumi pārsniegtu pieļaujamās sadarbības robežas un apvienošanās būtiski samazinātu konkurenci konkrētajos tirgos.

"Ņemot vērā to, ka abu uzņēmumu darbības veidi ir cieši saistīti, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās darījuma realizēšanas uzņēmumiem var rasties stimuls sadarboties, pārsniedzot pieļaujamās sadarbības robežas, tādējādi koordinējot savu darbību tirgū," teikts Konkurences padomes 2017.gada lēmumā.

Lēmumā par "Bites" un MTG grupas apvienošanos Latvijā arī minēts, ka apvienotais uzņēmums apņemas nodrošināt, ka tā pārstāvji nepiedalās "Baltcom" pārvaldes institūcijās un "Baltcom" stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā, izņemot, starp pusēm noslēgtā investīcijas līgumā paredzēto tiesību īstenošanu. Tādā veidā tiek novērstas tirgus dalībnieku bažas, ka apvienotais uzņēmums pārkāps pieļaujamās sadarbības, ja tāda tiek veidota ar "Baltcom", robežas vai veiks neatļautu informācijas apmaiņu, kas var veicināt abu uzņēmumu darbību neatļautu koordinēšanu.

Konkurences padome atļāva "Bites" un MTG grupas sabiedrību Latvijā apvienošanos, nosakot, ka kompānijai ir jānodrošina, ka ne apvienotā uzņēmuma, ne ar to saistīto uzņēmumu pārstāvji nepiedalās "Baltcom" pārvaldes institūcijās un neiesaistās "Baltcom" stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā.

Kā ziņots, "Bite Latvija" 2018.gadā strādāja ar 99,978 miljonu eiro apgrozījumu un 14,964 miljonu eiro peļņu. "Bite Latvija" reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" vienīgā īpašniece ir "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

Savukārt "Baltcom" pagājušajā gadā strādāja ar 17,099 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas zaudējumi saruka par 48,6% un bija 1,914 miljoni eiro. "Baltcom" reģistrēta 1991.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 33,011 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Luksemburgā reģistrētais uzņēmums "Rpax One S.A.". Līdz šim "Bite" kontrolēja 28,5% no "Rpax One S.A." kapitāla, bet vairākuma akcionāri bija kompānijas "Ardian" un "Resource Partners".

Uzņēmumam "Bite Latvija" pilnībā pieder arī datu pārraides pakalpojumu nodrošinātājs "Latnet", kas pērn strādāja ar apgrozījuma pieaugumu par 55% līdz sešiem miljoniem eiro un peļņas pieaugumu par 5% līdz 289 021 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu