"Covid-19" sasniedz Latviju: pirmā saslimusī - sieviete no Rīgas (59)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Latvijā apstiprināta pirmā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" - to apstiprina Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Speciālisti norāda, ka pirmā saslimusī persona ir sieviete no Rīgas, kura nesen atgriezusies no Itālijas.

Preses konferencē piedalījās veselības ministre Ilze Viņķele (AP), SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, kā arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

Lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna ar reisa numuru "BT-226" 29.februārī plkst.15.40 izlidojusi no Minhenes un plkst.17.55 ielidojusi Rīgā. Perevoščikovs skaidroja, ka inficēšanās notikusi Itālijā. Sieviete kopā ar ģimeni ceļojusi no Itālijas uz Minheni Vācijā un tad ar lidmašīnu uz Rīgu.

Pirmais saslimšanas gadījums Latvijā laboratoriski apstiprināts pirms aptuveni divām stundām. Persona tikusi izmeklēta ambulatori, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem analīzes paņemot cilvēka mājās, rezultāts apstiprinājies.

Ar "Covid-19" saslimusi kāda sieviete, un viņa ir nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā ārstēšanai un izolēšanai. Pacientes bērns arī esot saslimis; analīzes uz koronavīrusu "Covid-19" šobrīd ir negatīvas, taču viņam ir novēroti slimības simptomi. Balstoties uz šiem novērojumiem, tika pieņemts lēmums hospitalizēt arī bērnu, savukārt pārējiem ģimenes locekļiem noteikta karantīna mājās. Pacientiem ir sagatavoti atsevišķi boksi.

Preses konferencē medijus informēja, ka pēc atgriešanās Latvijā ģimene no lidostas mājās devās ar personīgo auto un līdz šim brīdim nav apmeklējusi darbu vai izglītības iestādes. 

Speciālisti jau ir ieguvuši visu nepieciešamo informāciju par ceļojumu, kā arī lidmašīnas pasažieriem. Identificētas tuvākās kontaktpersonas, kas sēdējušas tuvu saslimušajai personai.

Perevoščikovs skaidroja, ka reisā bija 145 pasažieri, 24 no kuriem atzīti par tuvajām kontaktpersonām, proti, cilvēkiem, kuri atradušies divu metru rādiusā no saslimušās Latvijas iedzīvotājas. Šo cilvēku vidū bija astoņi Latvijas pilsoņi, tostarp saslimušās sievietes ģimene. Tuvā kontaktā bijušie cilvēki būs medicīniskajā novērošanā un karantīnā ārstu uzraudzībā.

Tā kā paciente nebija slima ceļojuma laikā, risks inficēties pārējiem pasažieriem esot niecīgs, akcentēja Perevoščikovs, gan piebilstot, ka cilvēkiem ir jānovēro savs veselības stāvoklis un simptomu gadījumā jāvēršas pie mediķiem.

Kā ziņots, Latvijā apstiprināta pirmā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", aģentūru LETA informēja VM.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu.

Jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Jau ziņots, ka jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā līdz šai dienai nebija apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

Tomēr jaunais vīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Informējot par Latvijā pirmo apstiprināto "Covid-19" gadījumu, Viņķele pauda, ka saistībā ar vīrusa izplatību Latvija nav izņēmums.

"Esam noturējušies pietiekami ilgi - līdz šodienai mums nav bijis neviens slimības apstiprinājums. Tieši darba organizācijas dēļ mums ir izdevies ļoti veiksmīgi un laikus pacientu identificēt. Tas, kā mēs organizējām cilvēku, kas ir bijuši vīrusu skartajās teritorijās, apziņošanu un analīžu veikšanu, paliekot mājās, ir sevi attaisnojis," vērtēja politiķe.

Viņķele pauda, ka Latvijas institūcijām ir bijusi iespēja un veiksme gatavoties vīrusam ilgāk nekā citām Eiropas valstīm, līdz ar to brīdī, kad analīzes apstiprināja pirmo saslimstības gadījumu, dienesti bija gatavi tūlītējai rīcībai.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu