Jau ceturto gadu notiks Sieviešu solidaritātes gājiens

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Jau ceturto gadu Rīgā 8.martā notiks Sieviešu solidaritātes gājiens, kura mērķis ir aicināt uz rīcību, jo mēs zinām - vardarbībai patīk klusums.

Gājiens sāksies pulksten 11:00 Esplanādē pretī Latvijas Republikas prokuratūrai, tālāk tas virzīsies garām Brīvības piemineklim un noslēgsies Doma laukumā.

Gājiena dalībniekus pie Prokuratūras uzrunās Saeimas deputāte Inese Voika, pie Brīvības pieminekļa Lotte Tisenkopfa-Iltnere, SIA MADARA Cosmetics līdzīpašniece un vadītāja un dzejniece Katrīna Rudzīte, Doma laukumā Baltās lentītes vēstnieks Latvijā Ints Ķuzis, Saeimas deputāte Anda Čakša un luterāņu mācītāja Rudīte Losāne.

Foto: publicitātes

Vardarbībai ir daudz un dažādas sejas

Tā noris tepat, mums blakus, dažreiz pat mūsu mājās, taču mēs to izvēlamies nepazīt. Mobings Latvijas skolās ir pielīdzināms epidēmijai. No vardarbības ģimenē cieš katra trešā sieviete. Katra piektā sieviete ir cietusi no bijušā partnera vajāšanas. Vairāk nekā puse sieviešu ir piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos. Mēs slēpjam piedzīvoto, jo mums ir kauns un mēs par to jūtamies vainīgas. Mēs pārmetam sievietēm, kas cieš no vardarbības, jo vardarbīgais vīrietis ir bijusi viņu izvēle. Policija joprojām nesaskata iespēju sodīt personas, kas sabiedriskajā transportā apgrābsta gados jaunas sievietes un meitenes.

Kad sākas vardarbība? Tad, kad vecāki tevi noper, jo viņus jaunībā pēra un viņi "izauga par cilvēkiem"? Vai tad, kad tev bija bailes iet mājās, jo vecāki kaujas? Tad, kad skolā tevi emocionāli un fiziski ietekmēja? Un, kas ir vardarbība? Salauzta roka, uzsists zilums vai dzīve bailēs?

Šogad, ejot gājienā, mēs vēlamies aicināt ikvienu izvēlēties neklusēt, bet iesaistīties un rīkoties. Gadījumos, kad ir aizdomas par vardarbību, mēs aicinām runāt ar cietušo, pavaicāt, vai nav nepieciešama palīdzība. Situācijās, kur ir acīmredzama vardarbība, aicinām zvanīt policijai un atgādinām, - lai vērstos pret varmāku iesniegumu policijai varat rakstīt arī jūs bez cietušā piekrišanas.

Izvēlies neklusēt, jo vardarbībai patīk klusums!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu