BVKB apturējis būvdarbus RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēkā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Celtnieks. Ilustraīvs foto.
Celtnieks. Ilustraīvs foto. Foto: Zane Bitere/LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) apturējis rekonstrukcijas būvdarbus Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēkā Ķīpsalas ielā 6A, Rīgā, informēja BVKB.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) apturējis rekonstrukcijas būvdarbus Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēkā Ķīpsalas ielā 6A, Rīgā, aģentūru LETA informēja BVKB.

Būvobjekta daļā BVKB būvinspektors būvdarbus bija apturējis jau šī gada 7.janvārī, jo tika konstatēts, ka būvdarbi tiek veikti neatbilstoši būvprojektam, kā arī, neievērojot tehnoloģijas prasības.

Pamatojoties uz rakstveida informāciju, kas BVKB tika saņemta no būvniecības ierosinātāja, būvuzrauga un autoruzrauga, trešdien, 4.martā, būvinspektori veica ārpuskārtas pārbaudi, kurā konstatēts, ka būvdarbu veicējs joprojām būvdarbus veic ar atkāpēm no būvprojekta un, neievērojot tehnoloģijas prasības, kā arī būvuzrauga un autoruzrauga norādījumus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, BVKB tika pieņemts lēmums būvdarbus apturēt visā objektā.

RTU Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Ivars Svilāns aģentūrai LETA norādīja, ka objektā izmantoti projektam neatbilstoši materiāli, un darbi tiek veikti, neievērojot būvprojekta risinājumus, būvmateriālu iestrādes tehnoloģijas prasības un ražotāju noteiktās materiālu iestrādes rekomendācijas. Tas rada gan risku ēkas drošībai, gan būvdarbu kvalitātei.

Svilāns skaidroja, ka RTU, pilnveidojot savas studentu pilsētiņas Ķīpsalā infrastruktūru, jau gandrīz desmit gadu veic fakultāšu un laboratoriju ēku būvniecību un rekonstrukciju. RTU ir sadarbojusies gan ar "Merks", gan ar citām būvfirmām, un ar "Merks" universitātei ir bijusi pozitīva pieredze, būvējot RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāti, kas tika atklāta 2014.gadā. RTU prasības pret visiem būvniekiem ir vienādas, tāpēc konkrētajā gadījumā RTU no "Merks" sagaida tādu pašu darba kvalitāti un kompetences līmeni kā no citiem būvniekiem citos RTU objektos. 

"RTU cer, ka tuvākajā laikā tiks novērsti konstatētie pārkāpumi un būvniecības procesi objektā turpināsies atbilstoši projektam un noslēgtā līguma prasībām," norādīja Svilāns.

Savukārt "Merks" pārstāve Liene Ozola aģentūrai LETA uzsvēra, ka šis solis ir turpinājums konfliktam, kas pēdējo divu mēnešu laikā samilzis starp RTU un "Merks" saistībā ar būvdarbu izpildi šajā objektā. 

"Tā pamatā ir nepamatota, destruktīva un dažkārt prettiesiska pasūtītāja rīcība, apzināti kavējot būvdarbu izpildi, veikto darbu pieņemšanu, kā arī trūkstošo būvprojekta risinājumu iesniegšanu. Projektam piesaistītais būvuzraudzības uzņēmums SIA "Fabrum" šobrīd sistemātiski un organizēti strādā, lai būvdarbu veicējam radītu papildu un nepamatotus izdevumus, panāktu būvdarbu termiņa kavējumu un grautu "Merks" reputāciju. Šīs darbības tiek aktīvi koordinētas ar RTU atbildīgajiem darbiniekiem. Diemžēl šī konflikta risināšanā neapzināti tiek iesaistīts arī BVKB, kura administratīvais resurss tiek izmantots projekta pasūtītāja un "Fabrum" rīcības pastiprināšanai,"  norādīja Ozola.

Viņa skaidroja, ka šo visu darbību mērķis pirmšķietami ir radīt nepieciešamos apstākļus dažādu prettiesisku finansiālu prasību izvirzīšanai apmaiņā pret attiecību normalizēšanu un iespēju objekta būvdarbus pabeigt līgumā noteiktajā termiņā un budžetā. "Fabrum" būvuzraudzības speciālistu neformālās sarunās sniegtie mājieni par līdzīgu viņu pašu pieredzi citos būvobjektos tikai pastiprina šādas aizdomas, norādīja Ozola. 

""Merks" apliecina, ka ir gatavs veikt objekta būvdarbus nepieciešamajā apjomā un kvalitātē un nepakļausies pasūtītāja un tā piesaistīto speciālistu prettiesiskajām prasībām. "Merks" ir gatavs veikt ekspertīzi katram tā veiktajam un pasūtītāja apstrīdētajam būvdarba fragmentam līgumā noteiktajā kārtībā. Līdz šim pasūtītājs sistemātiski no šādas strīda risināšanas kārtības ir atteicies," uzsvēra Ozola. 

"Merks" uzskata, ka bez kompleksas vienošanās par apstrīdēto būvdarbu ekspertīzi pastāv augsta varbūtība, ka strīds turpmāk tiks izskatīts tiesā, kur pamatā tiktu izmeklēts, vai "Merks" pabeigtie būvdarbi atbilst būvprojektam, Latvijas būvnormatīviem, attiecīgo būvizstrādājumu ražotāju tehnoloģijām un labai būvniecības praksei. Šajā strīdā "Merks" ir gatavi aizstāvēt gan savus darbiniekus, gan viņu veikto darbu, kā arī savu reputāciju, norādīja Ozola.

Jau ziņots, ka pērn augustā starp RTU un būvfirmu SIA "Merks" tika parakstīts līgums par 14,4 miljoniem eiro vērtu RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēkas rekonstrukciju.

Līgums paredzēja esošās RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes ēkas Ķīpsalas ielā 6A rekonstrukciju un energoefektivitātes paaugstināšanu.

Tika paredzēts, ka darbi tiks sākti 2019.gada septembrī un tie ir jāpabeidz līdz 2021.gada martam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu