Pārrunāta iespēja par speciālu avioreisu Latvijas valstspiederīgo evakuēšanai no Itālijas (30)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Solvita Āboltiņa
Solvita Āboltiņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir pārrunāta iespēja par speciāla avioreisa rīkošanu Latvijas valstspiederīgo evakuēšanai no Itālijas, intervijā Latvijas Radio atklāja Latvijas vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa, kura gan atzina, ka nezina, cik tālu šāds iespējams risinājums ir nonācis.

Vaicāta, vai varētu tikt rīkots speciāls reiss valstspiederīgo evakuācijai, vēstniece izteicās šādi: "Sapratu, ka ministrija rīkoja tikšanos ar atbildīgajiem dienestiem (..) Pēc manā rīcībā esošās informācijas, ko nevaru apstiprināt, šāda iespēja tika izskatīta".

Kā pauda vēstniece, ja būs tāda nepieciešamība, reāli skaitļi vai fakti, tāda iespēja varētu tikt izskatīta, bet viņa nevar pateikt, cik tālu šāds iespējams risinājums nonācis.

Lūgta komentēt informāciju par to, ka gandrīz pēdējā brīdī pirms lidojumu atcelšanas uz Itāliju devusies slēpot Latvijas Arhitektu savienības slēpotāju grupa, vēstniece norādīja uz "bezatbildīgās" tūrfirmas atbildību, kas esot atļāvusi un pat ieteikusi šiem cilvēkiem braukt brīdī, kad bija zināms, ka vismaz Ziemeļitālija ir sarkanajā zonā. Viņa uzsvēra, ka tūrfirmai arī ir pienākums meklēt risinājumu, kā palīdzēt cilvēkiem atgriezties.

Vēstniece atzina, ka juridiski ārvalstniekiem nav problēmu atgriezties mājās, bet atrast transportu ir problemātiski. Viņa informēja, ka lidostas un dzelzceļa stacijas nav slēgtas, bet reisu skaits ir ierobežots ļoti spēcīgi. "Ir ļoti grūti saplānot, kā tu vari tikt projām," uzsvēra Āboltiņa.

Kā norādīja vēstniece, "ja cilvēki tomēr joprojām ir tik bezatbildīgi" un domā doties uz Itāliju, ir jāņem vērā, ka pārvietošanās pa valsti ir ierobežota un nevar, piemēram, atbraukt un paceļot pa kādu mazu pilsētu. Viņa aicina apzināties, ka būs gan fiziskas problēmas pārvietoties pa valsti, gan no tās izbraukt.

Runājot par situāciju Romā, kur atrodas vēstniece, viņa mierināja, ka pārtikas un tualetes papīra pilsētā netrūkst. Viennozīmīgi veikalu plaukti ir tukšāki, sacīja vēstniece, bet paskaidrojot, ka cilvēki ņem vērā aicinājumu katru dienu bez vajadzības neiziet no mājas un līdz ar to iepērk vairāk preču.

Jau ziņots, ka inficēšanās gadījumu skaits ar jauno koronavīrusu Itālijā ir pārsniedzis 10 000, diennakts laikā pieaugot no 9172 līdz 10 149.

Tikmēr no Covid-19 mirušo pacientu skaits Itālijā pieaudzis par 168, sasniedzot 631. Tas ir augstākais diennakts laikā mirušo skaits, kādu Itālija pieredzējusi kopš epidēmijas sākuma.

No otrdienas ierobežoti ceļojumi pa Itāliju, un visā valstī aizliegti publiski pulcēšanās pasākumi, tai skaitā sporta sacensības, jo Itālijas valdība tādā veidā mēģinās apkarot koronavīrusa izplatību.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu