ASV tiesnesis liek atbrīvot "WikiLeaks" avotu Meningu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lars Hagberg / AFP

ASV tiesnesis ceturtdien nolēma, ka bijusī ASV militārā izlūkdienesta analītiķe un tīmekļa projekta "WikiLeaks" avots Čelsija Meninga ir jāatbrīvo no cietuma, pēc viņas atbalsta organizācijas paziņojuma, ka Meninga mēģinājusi cietumā izdarīt pašnāvību.

Meninga pērn 16.maijā tika nosūtīta atpakaļ uz cietumu par atteikšanos liecināt lielās zvērināto kolēģijas priekšā lietā par "WikiLeaks", kas atklātībai nodevis tūkstošiem slepenu ASV valdības dokumentu.

Tā kā šī lielā zvērināto kolēģija ceturtdien tika izformēta, "tiesa konstatē, ka Meningas stāšanās lielās zvērināto kolēģijas priekšā vairs nav vajadzīga, tātad viņas apcietinājums vairs nekalpo nekādam piespiešanas mērķim," savā lēmumā rakstīja ASV apgabala tiesnesis Entonijs Trenga Virdžīnijas štata Aleksandrijas pilsētā.

Tiesnesis tomēr nolēma, ka Meningai ir jāsamaksā 256 000 ASV dolāru kā naudassods par atteikšanos liecināt.

Meningas atbalsta organizācija "Sparrow Project" ceturtdien paziņoja, ka viņa trešdien mēģinājusi izdarīt pašnāvību. "Viņa ir nogādāta slimnīcā un šobrīd atlabst," teikts organizācijas paziņojumā.

Meninga pirms vairākiem gadiem nopludināja slepenus dokumentus par kariem Irākā un Afganistānā, kļūstot par pretkara un slepenības pretinieku kustības varoni. Lielā mērā pateicoties Meningai, "WikiLeaks" kļuvusi par nozīmīgu spēlētāju globālajā slepenības pretinieku kustībā.

Bijušajai ASV kareivei Meningai pērn maijā tika noteikts atkārtots apcietinājums par necieņu pret tiesu, jo viņa atkal atteicās liecināt izmeklēšanā pret vietni "WikiLeaks" un tās dibinātāju Džūljenu Asanžu. Tika nolemts, ka viņai jāpaliek apcietinājumā līdz savai piekrišanai liecināt vai uz lielās zvērināto kolēģijas darbības laiku, bet ne ilgāk par 18 mēnešiem.

Meninga pavadījusi septiņus gadus armijas cietumos par ASV noslēpumu nopludināšanu "WikiLeaks" 2010.gadā.

Bijusī militārās izlūkošanas analītiķe Meninga 2013.gada augustā ASV tika notiesāta par spiegošanu un citiem noziegumiem pēc savas atzīšanās, ka nodevusi slepenus valdības un armijas dokumentus vietnei "WikiLeaks". Karatiesa viņu atzina par vainīgu 20 apsūdzības punktos.

Viņa tika aizturēta 2010.gadā un pavadīja ieslodzījumā armijas cietumā Kanzasas štata Levenvērtas fortā apmēram septiņus gadus no piespriestā 35 gadu cietumsoda.

Meninga mūža lielāko daļu ir bijusi pazīstama kā vīrietis vārdā Bredlijs Menings, bet, jau atrodoties ieslodzījumā, lūdza, lai viņu uzskata par sievieti un dēvē par Čelsiju.

Meninga 2017.gada maijā tika atbrīvota no ieslodzījuma saskaņā ar bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu samazināt viņai piespriesto 35 gadu cietumsodu. Obama, pieņemot vienu no saviem pēdējiem lēmumiem ASV prezidenta amatā, apžēloja 64 cilvēkus un samazināja sodus vēl 209, arī Meningai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu