Ģimenes ārsti: VM un ZVA nespēj kliedēt bažas par gaidāmajām izmaiņām kompensējamo medikamentu izrakstīšanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide Foto: Ieva Čīka/LETA

Veselības ministrija (VM) un Zāļu valsts aģentūra (ZVA), tiekoties ar Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju (LĢĀA), nespēja kliedēt ģimenes ārstu raizes par gaidāmajām kompensējamo medikamentu izrakstīšanas izmaiņām, pavēstīja asociācija prezidente Sarmīte Veide.

Minētās izmaiņas paredz, ka no 1.aprīļa ārsti valsts kompensējamo zāļu receptēs norādīs zāļu aktīvo vielu jeb starptautisko nepatentēto nosaukumu (SNN), nevis zāļu komerciālo nosaukumu.

Piektdienas LĢĀA biedru sapulcē ZVA un VM, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji informēja par jauno kompensējamo medikamentu kārtību, kā arī skaidroja jaunieviesto drošības pasākumu sakarā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmi uz ģimenes ārstu ikdienas darbu.

LĢĀA prezidente pēc sapulces aģentūrai LETA klāstīja, ka gaidāmās izmaiņas valsts apmaksāto zāļu izrakstīšanā varētu nozīmēt, ka daļai pacientu pasliktināsies veselības stāvokli, jo, neskatoties uz gadiem piemeklētu medikamentu terapiju, pacientam nāksies mainīt ārstēšanās pieeju.

Pēc Veides paustā pastāv arī būtisks risks, ka medikamenti, kuri nav references jeb lētākie un kuriem samazināsies pārdošanas apjoms, aizies no Latvijas tirgus. Savukārt pacientu, kuriem references medikaments nedos vēlamo terapeitisko efektu, ārstēšanai samazināsies izvēles iespējas un pieaugs risks, ka piemērota ārstēšana būs apgrūtināta vai pat neiespējama, norādīja ģimenes ārste.

Kā ziņots, ZVA pārstāve Dita Okmane aģentūrai LETA iepriekš klāstīja, ka ārstiem joprojām būs iespēja izrakstīt oriģinālo medikamentu 30% gadījumu. Tas ir gana liels īpatsvars, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, kurās ir noteikta aktīvo vielu izrakstīšana un komerciālie nosaukumi tiek izrakstīti krietni retāk, paziņoja ZVA pārstāve.

Zāļu komerciālo nosaukumu ārsts arī pēc šī gada 1.aprīļa varēs izrakstīt pacientam, norādot receptē ārstniecisku pamatojumu, ka pacienta ārstēšanā ir nepieciešamas konkrēta nosaukuma zāles, skaidroja aģentūras pārstāve, norādot, ka aktīvo vielu izrakstīšanas prakse jau tiek īstenota Igaunijā, Lietuvā, Dānijā, Vācijā, Lielbritānijā, Somijā, Nīderlandē, Spānijā, Portugālē, Rumānijā un Zviedrijā.

Okmane ir pārliecināta, ka līdz ar to ārstu, farmaceitu un pacientu ikdienas paradumi ar jauno kārtību mainīsies tikai nedaudz. ZVA uzskata, ka Latvijā pēc pielāgošanās perioda "ieguvēji būs visi", īpaši cilvēki ar zemākiem ienākumiem. "Šī prasība ļaus Latvijas iedzīvotājiem gada laikā ietaupīt līdz pat 25 miljoniem eiro, samazinot viņu līdzmaksājumus," ir pārliecināta ZVA pārstāve.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu