Nemiro pielaide: Ārkārtas pārbaudē atklātais devis pamatu pielaidi anulēt (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ralfs Nemiro
Ralfs Nemiro Foto: Valsts kanceleja

Atstāt valdību ārkārtas situācijā vai nomainīt ekonomikas ministru Ralfu Nemiro pret citu savas partijas cilvēku. Tādas izšķiršanās priekšā nonācis politiskais spēks KPV LV, jo SAB atņēmis ekonomikas ministram Ralfam Nemiro pielaidi valsts noslēpumam, bez kuras turpināt darbu pats Nemiro uzskata par neiespējamu, svētdienas vakarā vēsta raidījums "Nekā personīga".

Partijas vadītājs Atis Zakatistovs sasaista pielaides jautājumu ar   ekonomikas ministra virzīto OIK atcelšanas likumprojektu. Tajā pašā laikā Nemiro nav informējis  partiju ne par to, ka pret viņu jau SAB sācis ārkārtas pārbaudi saistībā ar pielaidi valsts noslēpumam, ne par iemesliem tās anulēšanai, Pašam Nemiro tiek darīti zināmi iemesli, kāpēc viņš zaudējis pielaidi.

Jurists Ralfs Nemiro ekonomikas ministra amatā stājās pagājušā gada 23.janvārī. Un tāpat kā pārējie kpv.lv ministri, Nemiro sabiedrībā bija mazzināms, bez nopietnas politiskas pieredzes.  Satversmes aizsardzības birojs Nemiro kā iesācējam speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu izsniedza uz īsāku termiņu -uz diviem gadiem, vēsta raidījums.

Tas nozīmē, ka specdienestam bija iemesli, kāpēc padziļinātāk pārbaudīt Nemiro  darījumus, paziņu loku, dzīvesveidu, ko ierasti ņem vērā, lai izvērtētu personas spējas glabāt valsts noslēpumu.

Nemiro iepriekš strādājis par advokātu. Stājoties ekonomikas ministra amatā bijis sadarbības partneris advokātu birojā «Rebenoks un Vilders». Viens no advokāta biroja partneriem Pavēls Rebenoks pēc Nemiro apstiprināšanas kļuva par ministra padomnieku un tuvu sabiedroto.

Nemiro apstiprina, ka pielaide sākotnēji bijusi tikai uz diviem  gadiem. Tas viņu neesot izbrīnījis, jo tāda situācija bijusi vēl dažiem ministriem valdībā. 

Raidījums noskaidrojis, ka Nemiro jau vairākkārt spēris riskantus soļus. Pirmo reizi pēkšņi atstādinot Latvenergo padomi un ieceļot tajā savus cilvēkus.

Tajā skaitā padomnieku Rebenoku. Otro reizi par katru cenu Rebenoku cenšoties iebīdīt «Latvenergo» padomē caur konkursu, pārrakstot pat nolikumu. Rebenoks izmantoja sakarus ar Nemiro savas ietekmes audzēšanai, Nekā personīga jau ziņoja par Rebenoka kontaktiem ar  ekspolitiķi, uzņēmēju Andri Šķēli.

Rebenoks un Nemiro nav slēpuši fotogrāfijas, kurās Nemiro regulāri atpūšas Rebenoka sabiedrībā. Rebenoks  sociālos tīklos izrāda  savu dārgo dzīves veidu. 

Nesagaidot divus gadus, Satversmes aizsardzības birojs sāka jaunu pārbaudi par Nemiro.

Likums nosaka, ka pielaidi valsts noslēpumam var anulēt vairākos gadījumos tajā skaitā, ja pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Pielaidi atņem arī tad, ja personai konstatē uzvedības traucējumus alkohola vai narkotisko vielu lietošanas dēļ.

Satversmes aizsardzības birojs ārkārtas pārbaudi par pielaidi ekonomikas ministra pabeidza šonedēļ un arī rezultātu var uzskatīt par ārkārtēju. SAB pielaidi Nemiro anulēja.

"Satversmes aizsardzības birojs šī gada 12.martā ir pieņēmis lēmumu anulēt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam ekonomikas ministram.

Speciālās atļaujas anulēšanas iemeslus SAB publiski nekomentē. Raidījums uzsver, ka Satversmes aizsardzības biroja direktors lēmumu pieņem, pamatojoties uz likumā “Par valsts noslēpumu’’ noteiktajiem kritērijiem.

Vienlaikus Satversmes aizsardzības birojs ir uzklausījis Ralfu Nemiro un informējis par iemesliem, kuru dēļ speciālā atļauja var tikt anulēta.

Paziņojums par lēmumu Ralfam Nemiro ir nosūtīts uz viņa deklarēto adresi, vienlaikus informējot par pieņemto lēmumu arī Ministru prezidentu.”

Visticamāk kpv lv darbu valdībā turpinās. Un Nemiro atgriezīsies Saeimā, nomainot deputātu Aivaru Geidānu, norāda raidījums.

Bet Nemiro vietā uz ministra krēslu iespējams tiks virzīts Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs.

KPV LV varētu arī izlemt valdību pamest, taču tad partija zaudēs 3 ministrus un politisko ietekmi. Zakatistovs vairākkārt atkārto, ka ārkārtas apstākļos iziešana no valdības būtu bezatbildīga rīcība.

Galīgo lēmumu partijas valde pieņems rīt. 

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu