Sociālo distancēšanos aicina nodrošināt, ievērojot divus metrus vienam no otra (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar tirgotājiem pārrunājuši pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību. Nolemts, ka tirgotājiem būs jānodrošina tas, ka pircēji cits no cita ietur divu metru distanci.

Daļa lielveikalu objektīvu iemeslu dēļ ir gatavi ierobežot darba laiku. Tika panākta vienošanās, ka katrs veikals pats lemj, kā elastīgāk strādāt un kādus darba laikus noteikt, ņemot vērā savus resursus. Veikalu administrācijas pēc iespējām strādā attālināti.

Visās tirdzniecības vietās, tajā skaitā veikalos, tirgū un aptiekās pircējiem būs jāievēro divu metru distance, pirmdien žurnālistus informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa. Preces tiek izvietotas tā, lai iepirkšanās būt pēc iespējas operatīvāka.

Par prasību neievērošanu gan tirgotājiem, gan pircējiem varēs paredzēt administratīvo atbildību.

Mazajiem veikaliem būs izņēmuma nosacījumi

Izņēmums būs mazie tirdzniecības veikali, kuru ietilpība nepārsniedz 100 kvadrātmetrus. "Nevaram pieļaut, ka vienīgais veiklas apdzīvotā būtu slēdzams tikai tāpēc, ka tas nespēj izpildīt šīs prasības. Uz šiem veikaliem arī attieksies drošības prasības, tomēr viņi varēs elastīgāk nodrošināt to, lai pircēji nesaskartos," skaidroja EM pārstāve. 

Par noteikumu nepildīšanu draud sods

Tādējādi visiem tirgotājiem un tirdzniecības vietām būs noteikta obligāta prasība izvietot norādes par sociālo distancēšanos. Liepiņa skaidroja, ka par šādu norāžu neizlikšanu tirgotājam varēs paredzēt administratīvo sodu, kā arī sodīt varēs pircējus, kuri neievēros drošības prasības. Tiesa,

patlaban nav plānots tirdzniecības vietās izvietot Valsts policijas pārstāvjus, kas situāciju kontrolētu, tomēr ikviens par konstatētiem pārkāpumiem aicināts ziņot Valsts policijai vai konkrētās pašvaldības policijai.

Tiesa, lai šī prasība stātos spēkā, par to lēmums jāpieņem Ministru kabinetam. Valdība par to to varētu lemt rītdienas, 17.marta, valdības sēdē.

EM un tirgotāji šodien apsprieduši arī jautājumu par darba laika izmaiņām tirdzniecības vietās, tomēr patlaban netika pieņemts lēmums ierobežot tirdzniecības vietu darba laiku. Tirgotāji paši apņēmušies pēc vajadzības vai nu saīsināt, vai pagarināt darba laiku.

Tirgotāji ir gatavi nodrošināt darbiniekus ar maskām un aizsargtērpiem, apzinoties, ka šī joma ir viena no svarīgākajām, lai nodrošinātu sabiedrību. Ar apdrošināšanām situācija ir dažāda.

Šobrīd virkne nozaru jūtas droši, taču darba grupa strādā un domās par to, kā rīkoties, kad situācija mainīsies.

No piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma no 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, informēja Ārlietu ministrijā.

Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu