NYT: Covid-19 krīzē Igaunija atrodas labākā pozīcijā nekā pārējās Eiropas valstis (19)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Covid-19 pandēmija smagi iedragās tās Eiropas valstis, kuru ekonomika lielā mērā atkarīga no tūrisma. Taču visvieglāk krīzei tiks cauri Igaunija, prognozē "The New York Times" ekonomikas procesu komentētājs Džeks Jūings.

No ekonomiskajām grūtībām neizbēgs neviena Eiropas valsts, viņš uzsver. Taču dažām šī krīze būs sāpīgāka nekā citām.

Visvairāk cietiīs Eiropas dienvidi. Tādas valstis kā Itālija un Grieķija ir ļoti atkarīgas no tūrisma, turklāt eirozonas krīzes dēļ tur tika īstenoti taupības pasākumi, kuru ietvaros tika samazināts arī veselības aprūpei pieejamais finansējums.

Savukārt tas, ko līdz šim uzskatījām par Vācijas un Nīderlandes ekonomiskajām priekšrocībām, jaunajos apstākļos var izrādīties trūkumi. Piemēram, Vācijas autoražotāji dominēja luksusa automobiļu biznesā. Taču jaunais koronavīruss parādīja, ka šis segments atkarīgs no tirdzniecības apjomiem Ķīnā, kuru samazināšanās dēļ nākas slēgt rūpnīcas.

Covid-19 smagi skars arī tās valstis, kurās ir daudz mazo uzņēmumu un pašnodarbināto, jo tiem parasti ir ļoti nelielas finansiālās rezerves, lai pārdzīvotu grūtus laikus. Tādas ir Grieķija un Itālija, kā arī Nīderlande.

Savukārt citām valstīm ir priekšrocības. Noturīgākas pret ekonomiskajām sekām būs tās valstis, kurās ir aktīvs digitālo pakalpojumu sektors un kur liela daļa nodarbināto varēs strādāt no mājām. "Tā varētu būt Igaunijas zvaigžņu stunda," raksta Jūings. "Tās galvaspilsētā Tallinā ir daudz digitālo jaunuzņēmumu."

Viņš uzsver, ka Igaunija var lepoties ar vienu no dinamiskākajām ekonomikām eirozonā - labiem ekonomiskās izaugsmes rādītājiem, zemu bezdarba līmeni un nelielu valsts parādu, kas vajadzības gadījumā dod plašākas iespējas stimulēt ekonomiku.

Igaunijai varētu rasties liela priekšrocība, jo pandēmijas laikā ekonomiskā aktivitāte lielā mērā pārceļas tiešsaistē, tāpēc pieprasījums pēc digitālajiem pakalpojumiem būs liels.

Tomēr Jūings norāda, ka Igaunijai šajā laikā jāpadomā par vismazāk aizsargātajām sabiedrības grupām, jo vairāk nekā piektā daļa Igaunijas iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu