Covid-19 sasniedz Sīriju un Gazas joslu; bažas par medicīnisku katastrofu (20)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Kara sapostītajā Sīrijā un dziļā nabadzībā grimstošajā palestīniešu apdzīvotajā Gazas joslā fiksēti pirmie saslimšanas gadījumi ar Covid-19, vēsta ziņu aģentūra AP.

Tas raisa bažas par vīrusa izplatību pasaules vismazāk aizsargātajās vietās, kuru iedzīvotājiem nav cerību uz pienācīgu veselības aprūpi.

Gazas joslā pirmie divi inficēšanās gadījumi tika konstatēti naktī uz svētdienu. Saslimušie ir palestīnieši, kuri nesen atgriezušies no Pakistānas. Covid-19 uzliesmojums atstātu briesmīgu iespaidu uz vairāk nekā divu miljonu cilvēku apdzīvoto teritoriju, kurā vairums dzīvo pārpildītās pilsētās un bēgļu nometnēs.

Sīrijā, kur jau desmito gadu plosās pilsoņu karš, svētdien tika apstiprināts pirmais Covid-19 inficēšanās gadījums. 20 gadus vecā sieviete bija ieradusies no valsts, kur pašlaik ir vīrusa uzliesmojums, taču Sīrijas veselības ministrs Nizars Jaziji nenosauca konkrētu valsti.

Ilgstošā kara dēļ miljoniem sīriešu nācies pamest savas mājas un apmesties nometnēs valsts iekšienē. Tas novedis pie neizmērojamas nabadzības un teju nefunkcionējošas veselības aprūpes.

Pastāv bažas par medicīnisku katastrofu, ja vīruss sasniegs Lībiju vai Jemenu, kur karošana izpostījusi veselības aprūpes sistēmu.

Tikmēr kara plosītajā Afganistānā svētdien tika apstiprināti 34 saslimšanas un viens nāves gadījums.

Vairums inficēto izjūt vieglus simptomus un atveseļojas dažu nedēļu laikā. Taču vīruss ļoti strauji izplatās un apmēram 20% gadījumu izraisa smagāku saslimšanu. Vissmagākajos gadījumos slimniekiem nepieciešams elpināšanas aparāts.

Visā pasaulē inficējušies vairāk nekā 300 000 cilvēku, bet miruši - vairāk nekā 13 000. Līdz šim vairāk nekā 90 000 cilvēku ir atveseļojušies.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Gazas biroja direktors Abdelnasers Sobohs sacīja, ka teritorijā esot tikai 62 elpināšanas aparāti, no kuriem pagaidām netiek izmantoti tikai 15. Viņš prognozē, ka Gazas joslā būs nepieciešami vēl 50 līdz 100 aparāti, lai tiktu galā ar vīrusa uzliesmojumu.

Gazas joslas slimnīcas varētu aprūpēt pirmos 100 slimniekus, ja tie uzradīsies pakāpeniski, lēš Sobohs. "Ja vīrusa izplatība sasniegs simtiem gadījumu, tas būs pārbaudījums veselības aprūpes sistēmai," viņš norāda.

Pēdējo divu nedēļu laikā Gazas joslā atgriezušies simtiem palestīniešu, taču tikai 92 cilvēkiem veikta testēšana. Vairāk nekā 1270 cilvēki, kuri ieradās caur Izraēlu un Ēģipti, atrodas karantīnā slimnīcās, viesnīcās un skolās.

Sīrijā vēl pirms pirmajiem Covid-19 gadījumiem tika slēgti restorāni un kafejnīcas, kā arī samazināts klātienē veicamā valdības darba apjoms. Krievijas atbalstītais Asada režīms karā gandrīz uzvarējis, taču Sīrija vairākus gadus pakļauta ASV un ES sankcijām. Pēdējā gada laikā, Donalda Trampa administrācijai pastiprinot sankcijas pret Sīriju un tās galveno reģionālo sabiedroto Irānu, pasliktinājušies dzīves apstākļi Sīrijā. Pagājušonedēļ Sīrija pieprasīja nekavējoties atcelt sankcijas.

Covid-19 Tuvajos Austrumos vissmagāk skāris Irānu, kur valdība ziņojusi par vairāk nekā 21 600 saslimšanas un 1685 nāves gadījumiem. Irānas augstais līderis Ali Hamenei svētdien atteicās no ASV piedāvātās palīdzības cīņā ar jauno koronavīrusu, pamatojot šādu lēmumu ar sazvērestības teoriju, ka vīrusu esot izgudrojuši amerikāņi.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu