TVNET aicina ⟩ Būsim vienoti un paliksim mājās! Žurnālists un režisors Jānis Vingris (11)

Jānis Vingris Foto: Jānis Škapars/TVNET
Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

"Covid-19" pandēmija ir pārņēmusi pasauli, un Latvija nav izņēmums. Kopš 12. marta mūsu valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija un iedzīvotāji tiek lūgti palikt mājās. Tomēr dzīve ar to neapstājas. Portāls TVNET piedāvā ielūkoties savu žurnālistu brīvā laika plānos šajā trauksmainajā periodā un aicina citus palikt mājās un neapdraudēt sevi un savus līdzcilvēkus.

Ģimenēm ar bērniem koronavīruss nav izsniedzis papildu brīvo laiku. Vismaz mūsu ģimenei noteikti ne.  Tieši otrādi - tagad ir izaicinājums nodarbināt bērnus, lai viņi ar degunu mazāk bakstītu telefonus un planšetes. Skola, bērnudārzs un pulciņi šajā ziņā atviegloja vecāku dzīvi, tagad viss pašu rokās. Mūsdienu tehnoloģijas ir gan aizraujošas, gan biedējošas vienlaicīgi. Tik maz vajadzīgs, lai bērnu pārvērstu zombijā, kuram sāk šķist, ka dzīve bez izklaidēm internetā un spēlītēm nemaz nav iespējama. Lai vai cik interesanta būtu lasāmā grāmata vai kāda cita bērnības nodarbe, pakausī dveš modernās tehnoloģijas un vilina bērnu pie sevis. Mēs, vecāki, gaidām, kad iestāsies siltais laiks un mēs visi brīvo laiku pavadīsim laukos, kur bērni varēs mēģināt atcerēties, kā ir ar tauriņtīklu ķerstīt taureņus, kāpt kokos, iet peldēties uz upi un braukāt ar riteņiem pa meža takām. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lielisks laika īsināšanas palīgs ir šahs. Un tieši šahs mūsu ģimenē ir ieņēmis nozīmīgu lomu. Man patīk uzspēlēt internetā un pa reizei piedalīties kādā turnīrā. Bet lielais profiņš mūsu ģimenē ir Miķelis. Nesen viņš svinēja savu vienpadsmito dzimšanas dienu, bet šaha zināšanās sen jau ir sasniedzis citu līmeni, un mums savā starpā vairs nav interesanti spēlēt. Toties es varu Miķelim palīdzēt ar šaha intereses stimulēšanu un būt par atbalstu. Vēl jo vairāk tagad, kad klātienes nodarbībām pie treneriem uz laiku ir pielikts punkts. Labā ziņa tāda, ka modernās tehnoloģijas ir liels palīgs šahistiem. Ar interneta, šaha programmu un aplikāciju palīdzību - šahisti var attīstīties gan pašmācības ceļā, gan piedalīties nodarbībās pie pasniedzējiem attālināti. Tas, kas nav iespējams daudziem citiem sporta veidiem, ir iespējams šahistiem, jo dalībniekiem nav obligāti jātiekas klātienē, lai piedalītos turnīros vai vienkārši spēlētu šahu. Chess.com un Lichess.org ir fantastiskas vietnes, kur ar šahu var aizrauties gan absolūti iesācēji, gan amatieri, profesionāļi, pat pasaules čempions. Internetā ir iespējams spēlēt ne tikai individuālas spēles, bet arī piedalīties turnīros, attīstīt stratēģijas un taktikas prasmes, risinot šaha uzdevumus, sekot līdzi pasaules līmeņa šahistu gaitām un tā tālāk. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mazā Maija, kurai ir tikai pieci gadi, arī apgūst šaha spēli. Gluži tāpat kā Miķelis, Maija šahu sāka spēlēt četru gadu vecumā. Tagad kopīgi apgūstam šaha pamatus un arī internetā risinām uzdevumus un attīstāmies. Maijai un Miķelim katram ir savs šaha komplekts. Miķeļa istabā uz galda stāv viņa, bet Maija šahu apgūst pie brāļa pirmā šaha galdiņa. Cerēsim, ka tas viņai būs tikpat veiksmīgs kā brālim.

Teorētiski pēc epidēmijas beigām abiem bērniem vajadzētu būt kļuvušiem par labākiem šaha spēles pratējiem, jo laika šaham ir vairāk nekā pirms tam.

DARBS NO MĀJĀM

Darbs mājās rakstu darbu veikšanu nav daudz ietekmējis. Vietai šajā gadījumā nav prioritāras nozīmes - birojā, mājās vai laivā ezera vidū. Iecerētos videoprojektus un reportāžas ārpus Latvijas robežām gan ir nācies uz kādu laiku iesaldēt.  

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu