Lauku ģimenes ārstiem katastrofāli trūkst sejas masku (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maskas. Ilustratīvs foto.
Sejas maskas. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/Scanpix

Ģimenes ārstiem laukos katastrofāli pietrūkst sejas masku, atzīst Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska. Valsts līmenī ārstu praksēm nav plānots nodrošināt dezinfekcijas un aizsardzības līdzekļus, kas pasargātu no Covid -19. Šobrīd lauku ģimenes ārsti ir pārslogoti. Ja inficējoties “no ierindas” izietu kaut viena ģimenes ārsta prakse, bez sava daktera paliktu ap 2000 pacientu.

Līgas Kozlovskas ģimenes ārstes prakse Balvos apkalpo 2588 pacientus, no kuriem vairāk nekā 1000 ir vecumā virs 60 gadiem, tātad īpašajā Covid-19 riska zonā.

Daktere strādā līdz vēlam vakaram un saka, ka pacientu kartītēm, kas precīzi jāaizpilda, vēl galu neredz.

“Ģimenes ārstiem šobrīd ir fiziska, garīga un psiholoģiska pārslodze, jo konsultējam pacientus gan pa telefonu, gan pieņemam uz vietas, gan dodamies mājas vizītēs. Katru konsultāciju pa telefonu dokumentējam: iztaujājam pacientu, vai nav bijusi saskarsme ar Covid-19 slimnieku, stāstām par pašizolāciju un kā sevi pasargāt.”  Līga Kozlovska saka, ka galvenā tēma saistīta ar cilvēkiem, kas atbraukuši no ārzemēm. “Dažiem ir infekcijas simptomi - mēs katru dienu sazināmies ar viņiem. Ja parasti ģimenes ārsta komanda strādā piecas, sešas stundas, tagad ar astoņām stundām ir par maz.”

Ārsti aizvien dodas mājas vizītēs pie gados vecākiem pacientiem un tiem, kuri sirgst ar hroniskām kaitēm. Kādam ir gripa, kādam plaušu karsonis. Tomēr sejas masku mediķiem nepietiek.

Kozlovska saka, ka šobrīd uz visu viņas praksi ir 20 maskas un vēl nedaudzas augstākā aizsardzības līmeņa, ko viņa pirms kāda laika iegādājusies un pagaidām neizmanto.

“Valdības līmenī nav gaidāms iepirkums dezinfekcijas un aizsardzības līdzekļiem.

No Ārstu biedrības saņēmām informāciju par organizācijām, kas piedāvā 20 maskas par 70 eiro. Tas ir aizdomīgi, jo cena ir ļoti augsta.

Patiesībā pēc katra pacienta maska būtu jāmaina, izņemot tās, kurām ir īpaši kritēriji - tās var lietot trīs dienas. Mēs saprotam, ka, pirmkārt, ar aizsardzības līdzekļiem jānodrošina lielās slimnīcas, bet frontes līnijā ģimenes ārsti ir pirmie. Ja kaut viena prakse iziet “no ierindas”, paliek ap 2000 pacientu, kas kādam jāpieņem.”

Pacientu noskaņojumu daktere raksturo kā “nospiedošu”. “Liela daļa pacientu ir satraukti un jūt lielu atbildību. Mēs iztaujājam par radiem, kaimiņiem - vai viņi nav atbraukuši no ārzemēm." 

Ir pacienti, kas ziņo par tiem, kas neievēro pašizolācijas nosacījumus. Bet es nevaru ziņot pašvaldībai vai policijai par pacientes kaimiņieni, es neesmu izmeklētājs!

Kozlovska saka, ka būtiski arī šajā krīzes laikā nenokavēt mazuļu vakcināciju, kas viņas praksē tiekot nodrošināta - mazos pacientus ar vecākiem pieņemot pa otru ieeju. 

Ir tendence, ka darba devēji, kas samazina darbinieku skaitu, saka darbiniekam:

“Aizej pie ģimenes ārsta, paņem slimības lapu.”

“Mēs neesam kiosks, kur var saņemt slimības lapu! Ir tikai trīs gadījumi, kad slimības lapu var saņemt attālināti, - ja cilvēks atgriezies no Covid-19 skartajām zemēm un ir jāpaliek ar bērnu, ja kontaktējies ar Covid-19 slimnieku un to apstiprinājis epidemiologs, ja atgriezies no ārzemēm un ir slimības simptomi.”

Daktere saka, ka, neraugoties uz satraucošo situāciju, jāsaglabā pozitīvs noskaņojums un, ja ir jautājumi, kā pasargāt sevi un līdzcilvēkus no koronavīrusa, vēlams zvanīt un konsultēties ar ārstu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu