Lībija paziņo par pirmo Covid-19 gadījumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lībija paziņojusi par pirmo inficēšanās gadījumu ar Covid-19, raisot nopietnas bažas par pilsoņkara izpostītās valsts veselības aprūpes sistēmu.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

ANO atzītās Lībijas vienotības valdības veselības ministrs otrdienas vakarā paziņoja, ka Lībijā apstiprināts pirmais Covid-19 gadījums, bet plašāku informāciju neatklāja.

Nacionālā slimību kontroles centra direktors sacīja, ka pacients pirms nedēļas atgriezies Lībijā no Saūda Arābijas caur Tunisiju.

Konkurējošās Lībijas valdības jau pirms pirmā Covid-19 gadījuma apstiprināšanas bija īstenojušas preventīvus pasākumus, tostarp noteikušas nakts komandantstundu un slēgušas kafejnīcas un restorānus. Taču abu pušu spēki turpinājuši kaujas uz dienvidiem no Tripoles.

Covid-19 pandēmijas radītais risks Lībijā ir sevišķi liels, jo situācija valstī ir pasliktinājusies, kopš Tubrukā bāzētajai Lībijas valdībai lojālais ietekmīgais militārais komandieris feldmaršals Halifa Haftars pirms aptuveni gada sāka uzbrukumu Tripolei, kur bāzējās ANO atzītā Lībijas vienotības valdība.

Kaujās dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1000 cilvēku un aptuveni 150 000 bijuši spiesti pamest mājas.

12.janvārī stājās spēkā pamiers, taču abas puses to regulāri pārkāpj.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirms pāris dienām aicināja gan Lībijas vienotības valdību, gan Haftaru ievērot pamieru, norādot, ka valstī jau tā valda smaga situācija un to apdraud Covid-19 pandēmija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu