Socializēšanās karantīnas un distancēšanās laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19
Covid-19 Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

“Socializēšanās rokasgrāmatas latvietim: ko teikt?” autore  Elīna Barreta sadarbībā ar “Runas Rāmis” un podkāsta “Sarunas par sarunām” vadītāju Aiju Iesalnieci. 

Raižpilnajā un neparedzamajā laikā, kad jāievēro fiziskās (ne mentālās) izolēšanās, mijiedarbība un sadarbība ar līdzcilvēkiem nepieciešama vairāk nekā jelkad.

SAZIŅA

Cieši blakus uzturoties viens otram, 24h x7 x4 laika posms būs līdzvērtīgs vismaz pieciem papildu kopdzīves gadiem. Lai attiecības stiprinātos, nevis vājinātos, lai tuvinātos, nevis attālinātos, piekop pārbaudītus labas saskarsmes principus.

- Novērtē un pateicies: “paldies tev mīļš” par novākto galdu, pārcelto datorgaldu, veļas izkarināšanu un pienesto trešo kafiju. Uzslava pacilā un labvēlīgi ietekmē vispārējo situāciju.

- Neiestrēgstiet uz otra vājībām, bet vienojieties par noteikumiem gluži tāpat kā biroja vidē: krūzītes novākt, trokšņus austiņās, aizvērt poda brilli. Jebkura neskaidrība un mēmais “pats par sevi saprotams” ir auglīga vide pārpratumiem un neapmierinātībai.

- Personīgā teritorija un ērtības tieši ietekmē noskaņojumu: nekārtība, kārtējais priekšmets nevietā un piebāztība samazina katram atvēlēto zonu ik pa cm. Nemitīga savas vietas atkarošana rada saspīlējumu un frustrāciju.

- Informējiet par laiku un telpu, kad katram nepieciešams pabūt vienam, un respektējiet to.

- Emocijas krīzes situācijā izpaužas dažādi: katram ir tiesības reaģēt pa savam, bet ar noteikumu, ka tas nekaitē blakusesošajam, un saasinātā reakcija pirms vai pēc tiek paskaidrota kaut vai trīs vārdos (skat. zemāk). Tādējādi iegūsiet tiesības uz apkārtējo izpratni.

- “Piedod.. sanāca tā, piemirsu, nesapratu, negribēju tā..” atbruņos un mīkstinās līdzcilvēka vēlmi pēc pretreakcijas tādā pašā garā.

- Iedibināt “Sarunu pusstundu” - katrs pēc kārtas izstāstiet personīgās raizes un izjūtas, atbrīvojiet emocijas bez klātesošo vērtējuma vai nosodījuma. Mājinieku iepriekš pateiktais netiek komentēts. Ļaujiet katram būt pašam un tā justies labi.

- Neiedomājies, bet pajautā; nepiesienies, bet solīdi aizrādi un iesaki; necieties, bet pasaki skaidri un saprotami, nevis caur puķītēm.

- Kļūdās visi, un domas nelasa neviens. Arī tu pats. Vienkārši atceries to.

Jau sastrīdējāties?

  • Tad uzklausi, izklāsti savu redzējumu, abpusēji atzīstiet problēmu un piedāvājiet risinājuma variantus, jo izrādās, neviens no jums nevēlas līdzīgas situācijas atkārtošanos.
  • Nerisiniet sarunu emociju izvirdumā, aizejiet katrs uz savu telpu un norunājiet laiku lietas izrunāšanai pēc 30 minūtēm.
  • Pamēģiniet izstāstīt notikušo otram skaļi, iejūtoties otra ādā. Stāsti tā, it kā tu būtu tavs mājinieks, ar kuru izveidojās strīds. Pēc tam otrs dara to pašu. Neparodē, centies izteikt skaļi to, kā, tavuprāt, otrs to redz. Būsiet pārsteigti, cik ātri atklāsies patiesie strīda iemesli un versijas, kā to risināt.
  • Attālinātu konfliktu risiniet videozvana laikā, kurā ir iespēja redzēt arī pašam sevi (attālināts šoreiz skaitās arī blakusistabās).

Laiks ieiet sevī vai labāk iziet ārā

Pamanot nepazīstamu, mazpazīstamu vai  cilvēku, rokasspiediena, apskaušanās, saskūpstīšanās vietā draudzīgi pamāj pa gabalu. Īpaši labvēlīgu klimata maiņu veicināsiet, ja pasveicināšana pa gabalu izdosies ar smaidu acīs un labas veselības vēlējumu verbāli vai vismaz sejas izteiksmē.

Oficiāli paziņotā savstarpējā 2m distance latvietim beidzot ļauj justies nepiespiesti, tomēr attālums, kas sniedzas notēmēta (lasīt: izstiepta) slotas kāta garumā, nenozīmē, ka arī šādi nevar uzsist labu klaču.

Attālināta papļāpāšana klātienē vai pa telefonu, vai sabļaujoties pār sētu vai pa logiem ir būtiska, pirmkārt,  svaigas informācijas apmaiņas dēļ, otrkārt, personīgās veselības stiprināšanas nolūkos. Abpusējas sarunas izdošanās gadījumā noris labsajūtas hormonu izdalīšanās, kas atbild par imūnsistēmas stiprināšanos:

▪ oksitocīns - paaugstina savstarpējās uzticības līmeni,

▪ serotonīns –  uzlabo garastāvokli,

▪ endorfīni – mazina stresu un spriedzi,

▪ dopamīns – pacilā un motivē.

Kņud pajautāt par paziņas vai kaimiņa nesenajiem ceļojumiem? Tad dari to taktiski un ievērojot distanci slotas kāta garumā.

Sarunas rezultātā jauniegūtās emocijas un informācija būs atsvaidzinājums mājas vidē, pienesot jaunu apspriežamo vielu, dažādojot ikdienas sarunu rutīnu un veiksmīgi kliedējot garlaicību.

Fiziski piesardzīga, bet vaļsirdīga socializēšanās atmaksājas!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu