Aktuālākie atbildīgo dienestu komentāri par Covid-19 ikdienu Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/Scanpix

Šovakar LTV raidījumā "Tieša runa" notiek atbildīgo dienestu un mediķu saruna par sadzīviskajām aktualitātēm Covid-19 sakarā.

Kā tiek kontrolēta Covid-19 slima cilvēka būšana mājās? Valsts policijas pārstāvis Andrejs Grišins norādīja, ka šis cilvēks nedrīkst pamest māju, ja tas tiek darīts - iesaistās policija. Līdz tam kontrolzvanu šim cilvēkam ik dienu veic citi dienesti, lai monitorētu šā cilvēka atrašanās vietu. Veselības ministre Ilze Viņķele akcentēja, ka cilvēkiem ir nepieciešama samērīga kontrole un sabiedrība ir atbildīga, tomēr garantēt, ka inficētais neaizies uz, piemēram, veikalu, nevar.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norādīja, ka policija diennaktī dodas vairākos preventīvos reidos, lai uzmanītu, vai cilvēks ievēro pašizolāciju. Tāpat sadarbojamies ar mobilo telefonu operatoriem, teica Ģirģens.

Grišins: sabiedrība ir godprātīga

No 12.marta veiktas 12 000 pārbaužu, bet sāktas tikai ap 300 administratīvās lietas un 41 protokols. Piemēram, kāds cilvēks sodīts par maskas nenēsāšanu savā karantīnas laikā, dodoties uz veikalu; ierodoties Latvijā, dodas apciemot draugus; nelielas iesākuma nesaprašanās ar komersantiem u.tml. Grišins uzskata, ka policija strādā preventīvi ļoti daudz un sabiedrība ir pretimnākoša. 

Atveseļošanās uzskaite

Lai noteiktu, ka cilvēks ir vesels, pēc 14 dienām veic atkārtotu testu. Bet, lai apstiprinātu izveseļošanos, diviem testiem ar trīs četru dienu starpību ir jābūt negatīviem, raidījumam norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvis Aleksejs Višņakovs.

Drošība slimnīcās

Ja cilvēks ar NMPD nonāk ārstniecības iestādē, viņam tiek izsniegta sejas maska, ko pacients nedrīkst noņemt. Višņakovs norāda, ka tā cenšas ierobežot infekcijas nonākšanu slimnīcas iekšienē, notiek intensīva testēšana visos aizdomu gadījumos.

Vai pietiek informācijas?

Uzklausot pārmetumus par to, ka dažādām valodu grupām nav bijis pietiekami informācijas, Ilze Viņķele norādīja, ka šis nav jautājums par valodu prašanu vai ne, bet par cilvēcisku sabiedrības pasargāšanu. Valodas likums ir tas, kas ierobežoja krīzes situācijas apziņošanu dažādās Latvijā lietotās valodās, - par to tiks spriests un situācija ņemta par mācību, mainot krīzes likumus.

Pulcēšanās pa divi

Policija rēķinās, ka cilvēku tomēr valda veselais saprāts un cilvēki būs godīgi pastaigājoties. Grišins norādīja, ka pagaidām policija nav nonākusi tādā stadijā, ka cilvēkiem uz ielas būtu jāņem līdzi personu apliecinošus dokumentus un jāapliecina, ka ir no vienas mājsaimniecības, - policija šobrīd uzmana kārtību preventīvi, un tās mērķis nav sodīt.

Ģirģens šajā sakarā atgādināja, ka viņš jau pirms kāda laika rosinājis ieviest daudz nopietnākus ierobežojumus, piemēram, cilvēki drīkst doties tikai uz tuvākajiem veikaliem vai aptieku, pēc tam vajadzības gadījumā uzrādot pirkuma čeku. 

Kurš varētu būt īstais brīdis nopietnāku ierobežojumu ieviešanai, Viņķele akcentēja, ka šeit ir jāseko epidemiologu un infektologu ieteikumiem un šī nav politiska situācija - šobrīd speciālistu ieteikums ir "soli pa solim". 

Privātās ballītes privātā īpašumā

Policijai ir visas iespējas fiksēt pārkāpumu un noformēt administratīvo pārkāpumu, tāpat lūgt pārtraukt pasākumu, norādīja Grišins.

Covid-19 Rīgā, sabiedriskais transports

Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics teica, ka pašvaldība iesaistās un daudz sadarbojas ar Valsts policiju, tāpat Rīga iesaistījās ar iekšlietu ministru, nogādājot mājās repatriantus. 

Par drūzmēšanos sabiedriskajā transportā - Balševics norādīja, ka ir variants, kā nelaišana iekšā transporta salonā, ir iesaistīts kontroles dienests, kas kontrolē plūsmu atsevišķās pieturās. Viņķele rosināja plānot vairāk reisu, tas varētu risināt situāciju; vēl Vinķele atzinīgi vērtēja faktu, ka Rīgā atcelta mikroautobusu satiksme.  

Cilvēku pilnu sabiedrisko transportu policija tomēr neatbrīvo; Grišins atkārtoja, ka policija veic un veiks izskaidrojošo darbu, bet nodrošināt noteikumu ievērošanu ir pienākums komersantiem. 

Kā risinājumu sabiedriskajam transportam Ģirģens norādīja, ka ir izstrādātas vadlīnijas ar autotransporta nozares pārstāvjiem. 

Cilvēki dodas pie dabas

Ilze Viņķele atgādināja, ka arī uz brīvo dabu attiecas vienas mājsaimniecības noteikumi. Būtu jānošķir, ka ir cilvēki, kas ir pašizolācijā, un tie, kuri nav. Pašizolētie drīkst baudīt dabu, atpūsties ārā, bet ar nosacījumu, ka ir 2 m distance no  citiem cilvēkiem, norādīja ministre.  

Iekšlietu ministrs norādīja, ka pagājušajās brīvdienās novērotais Jūrmalā un Saulkrastos bija pilnīga cilvēku bezatbildība un šādi atkārtojumi veicinās tikai inficēšanās pieaugumu. Ģirģens aicināja apzināties civilās drošības pamatus, ko mūsu sabiedrībai ir izdevies veiksmīgi aizmirst.

Saulkrastu domes vadītājs, komentējot situāciju pagājušajās brīvdienās, teica, ka šobrīd slēgti daudzi stāvlaukumi un mēģinās izkliedēt cilvēku plūsmu pie apskates objektiem kopā ar policijas vienībām.

Ministre norāda, ka šeit jāatrod balanss starp izklaidi un ekonomikas nenokaušanu. Šobrīd šī trauslā līnija ir atrasta, taču tiks vērota un monitorēta cilvēku uzvedība. Ja cilvēkiem nebūs pašdisciplīnas, tiks piemēroti stingrāki mēri vai arī otrādi. Pagaidām par mēru samazināšanu vismaz pāris nedēļas gan nebūs runas, norādīja ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu