Motobraucēji izposta mežu; vainīgos atrast pagaidām neizdodas (69)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" video

Motociklisti no koronavīrusa mūk pie dabas krūts. Paši sevi iemūžinājuši traucamies šosejas malā, pa mežu, kur nav ceļa, kā arī meža upītē, un attiecīgo video ievietojuši tīmeklī. 

Pirms tas dzēsts, to lejupielādēt paguvis kāds dabas draugs no Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un ar to vērsies pie TV3 raidījuma Bez Tabu veidotājiem.

Šajā gadījumā runa ir par mežu Lorupes gravā netālu no Siguldas. Tur mežs izbraukāts un ar riepām uzplēsts krustu šķērsu. Turklāt kā privātais īpašums, tā arī Latvijas valsts mežiem piederošās audzes.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" video

Kā novēroja Bez Tabu, vietām motociklistu takas ir ar īpaši dziļām risēm, un tur tālāku postažu dabas draugi centušies novērst, tām pāri nogāžot kokus. 

"Atrodamies pie gravu un nogāžu mežiem, kas ir gan Eiropā, gan Latvijā aizsargājams biotops. Nav arī pārāk bieži sastopams. Tiek izbraukāta zemsedze, un tie ir reāli kvadrātmetri, un otrs - tiek veicināta augsnes erozija, kas savukārt rada nevēlamus apstākļus Lorupei, jo augsnes daļiņas var nonākt upē, kur pārklāj straujteces vietas un oļu sēres, ko laši un taimiņi izmanto nārstošanai," skaidro VAS Latvijas Valsts meži vides eksperts Mārtiņš Kalniņš.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" video

Latvijas valsts mežu Rietumvidzemes meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis tikmēr norāda, ka šobrīd jau ir sagatavots pieteikums policijā un no tās tiek gaidīta nopietna pievēršanās problēmas risināšanai.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" video

Jāteic, ka nereti dabas draugi meža aizsargāšanu ņem savās rokās, lietojot vāles ar tajās iedzītām naglām, troses un stieples, kas nostieptas pāri ceļam, un tamlīdzīgi. Šāda rīkošanās noteikti nav pieļaujama, jo, piemēram, gada sākumā nostieptā trosē iebrauca kvadriciklists un zaudēja dzīvību. Lieki piebilst, ka šāda izrēķināšanās ir krimināli sodāma.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu