Covid-19 tieši ietekmējis arī cilvēkus ar zobu sāpēm - daudzas prakses ir aizvērtas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Zobārsts. Ilustratīvs foto.
Zobārsts. Ilustratīvs foto. Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP

Koronavīrusa pandēmija ietekmējusi mūsu visu ikdienu, tostarp arī dažādu pakalpojumu saņemšanu, ieskaitot vizītes pie zobārsta. Pēc vairāku TV3 raidījuma Bez Tabu skatītāju uzdotajiem jautājumiem nolēmām noskaidrot, vai tiešām pie zobārsta varēsim tikt tikai pēc pandēmijas beigām.

Temperatūras mērīšana un roku dezinficēšana – lūk, tik neierasti šobrīd notiek pacientu pieņemšana pie zobārsta, taču koronavīrusa pandēmijas laikā ne visur ir pieejami zobārstniecības pakalpojumi. Un tieši šādā situācijā ir nokļuvis Bez Tabu skatītājs no Liepājas.

Kāds liepājnieks marta sākumā devās pie zobārsta uz vienu klīniku, savukārt septiņus gadus vecajam dēlam zoba labošanu sāka citā. Iztērēti aptuveni 100 eiro. Abas zobārstniecības prakses koronavīrusa pandēmijas dēļ ārstēšanu nepabeidza.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apstiprina, ka koronavīrusa pandēmija un ārkārtējais stāvoklis esot būtiski ietekmējis arī zobārstu prakses.

Andis Paeglītis, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis: - Tātad, arī pēc manis kā galvenā speciālista lūguma, plānveida palīdzība zobārstniecībā tika apturēta. Un paliek tikai akūtā palīdzība un neatliekamā palīdzība. Un neatliekamā palīdzība – tā ir dzīvībai bīstama: traumas, asiņošana. Un tad ir akūtā palīdzība. Tā var būt plašāka un šaurāka. Šeit ir nianses, kas var un nevar būt. Tās ir jāizlemj ārstam. Ārstam ir diploms.

Neraugoties uz ārkārtējo stāvokli, vairāk nekā 100 zobārstniecības Latvijā pauda gatavību uzņemt pacientus. Viss saraksts gan pieejams tikai Latvijas Zobārstniecības asociācijas (LZA) mājaslapā

SPKC Galvenais speciālists zobārstnieciskās aprūpes jautājumos un arī LZA prezidents Andis Paeglītis uzsver: šādās situācijās vajag vēlreiz sazināties ar konkrētajām zobārstniecības klīnikām, lai tomēr vienotos, kā pabeigt zobu labošanu. Ja neizdodas vienoties, tad jāizvēlas kāda cita klīnika vai slimnīca, kas strādā akūtajā palīdzībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu