Pieci soļi mājas attīrīšanai pēc vīrusa izslimošanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mājas attīrīšana pēc slimošanas ir ārkārtīgi svarīgs solis, lai nepieļautu citu mājinieku vai viesu saslimšanu. Portāls “CNN” ir apkopojis piecus svarīgākos mājas attīrīšanas soļus pēc vīrusu izraisītu slimību izslimošanas.

Kontrolē gaisa mitrumu

Pētījumi liecina, ka mājas gaisa mitruma līmenis korelē ar vīrusu patogēnu izdzīvošanas spēju. Mitrāks gaiss ir piemērots vīrusiem un palielina to izdzīvošanas spēju. Tas gan nenozīmē, ka pilnīgi sauss gaiss nāks par labu veselībai – sausa gaisa ietekmē var sākties citas problēmas, piemēram, sausas acis un deguns, kas var veicināt citu veselības problēmu attīstību.

Mājoklī optimālais mitruma līmenis ir no 40 līdz 60%. Pastāv vairākas metodes, kā uzturēt šādu gaisa mitrumu, – talkā var ņemt gaisa mitrinātājus, vēdināšanu, kā arī telpaugi veic savu artavu, proti, attīra gaisu no toksīniem.

Izmanto kvarca lampu

Ja vēlies nodrošināt papildu aizsardzību mājoklī, proti, dezinficēt gaisu, vari izmantot vecās labās ultravioletās gaismas jeb kvarca lampas. Ultravioletā gaisma efektīgi iznīcina baktērijas un vīrusus. Veikalu plauktos ir pieejami arī mūsdienīgi gaisa mitrinātāji ar ultravioleto gaismu, kas iznīcinās ne tikai vīrusu patogēnus gaismā, bet arī pelējuma sēnīti un citus mikroorganismus, kas reizēm sabojā dārgos mitrinātājus.

Iegādājies gaisa attīrītāju

Gaisa attīrītājs informēs par gaisa kvalitāti mājoklī, kā arī tie spēj iznīcināt gaisā esošās baktērijas un vīrusus, kā arī citus kaitīgos mikroorganismus – pelējuma sēņu sporas, putekļus, ziedputekšņus, dzīvnieku spalvas un dūmu daļiņas. Lielākā daļa jaunāko gaisa attīrītāju darbojas vairākas reizes stundā, nodrošinot svaigu un tīru gaisu iekštelpās. Šāds agregāts noderēs arī tiem, kas regulāri cieš no alerģijām.

Dezinficē virsmas

Pēc slimošanas noteikti nevajadzētu aizmirst par virsmām – pēc vīrusu slimību izslimošanas pietiks, ja cietās virsmas nomazgāsi ar ziepjūdeni, taču vari izlīdzēties arī ar speciāliem antibakteriālajiem līdzekļiem. Neaizmirsti kārtīgi attīrīt durvju rokturus, televīzijas puti, planšetes un mēbeļu virsmas.

Izmazgā veļu

Vīrusi uz porainām virsmām, piemēram, tekstila, var izdzīvot vairākas stundas vai pat dienas, tāpēc ir svarīgi regulāri mazgāt dvieļus, gultasveļu, mājas apģērbu un pat dekoratīvo spilvenu pārvalkus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu