Apritējis gads kopš Parīzes Dievmātes katedrāles ugunsgrēka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

2019.gada 15.aprīlī pasaule ar aizturētu elpu vēroja, kā liesmas plosa vienu no pazīstamākajiem kultūras simboliem - Parīzes Dievmātes katedrāli.

Ugunsgrēks izpostīja katedrāles jumtu un 750 tonnas smago smaili. Taču daudz ko izdevās glābt - galvenos zvanu torņus, ārsienas un lielākoties arī velvētos griestus. Tāpat ugunsgrēku pārdzīvoja mākslas un kultūras bagātības, kuras glabājās katedrālē.

Postošajam ugunsgrēkam sekoja vēl viena nelaime - jaunā koronavīrusa uzliesmojums Francijā, kas īpaši smagi skāris Parīzi. Francijā kopš 17.marta spēkā stingri ierobežojumi, kuri aizkavējuši katedrāles atjaunošanu.

GALERIJA: Izdegusī Parīzes dievmātes katedrāle 

Sāktie būvdarbi ir riskanti. Gada sākumā Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu uzraugošais ģenerālis Žans Luiss Žoržlins norādījis, ka ugunsgrēku pārcietušais kultūras piemineklis joprojām ir "briesmu stāvoklī" - pastāv risks, ka uzstādīto sastatņu atlieku novākšanas laikā varētu iebrukt katedrāles velvētie griesti.

"Parīzes Dievmātes katedrāle nav glābta, jo [..] priekšā ārkārtīgi nozīmīgs solis - novākt sastatnes, kas bija uzceltas ap smaili," sacīja Žoržlins.

Neskatoties uz to, ka katedrālē atrasties ir bīstami un apmeklētāji netiek ielaisti, tur notikuši divi dievkalpojumi.

Lielajā piektdienā Parīzes arhibīskaps noturēja nelielu ceremoniju Parīzes Dievmātes katedrālē, cenšoties sniegt mierinājumu Covid-19 smagi skartajai valstij.

Francija ir trešā vissmagāk skartā Eiropas valsts pēc Itālijas un Spānijas - tur reģistrēti 138 000 saslimšanas un 15 000 nāves gadījumu.

GALERIJA: Parīzes Dievmātes katedrāle: rīts pēc ugunsgrēka 

Lieldienu dievkalpojumā piedalījās tikai septiņi cilvēki - garīdznieki un aktieri, kuri katedrālē devās baltās ķiverēs, ko dievkalpojuma laikā noņēma. Viņi valkāja speciālus tērpus, lai aizsargātos no saindēšanās ar svinu.

"Pirms gada šī katedrāle dega, un visi bija satriekti," sacīja Parīzes arhibīskaps Mišels Optī. "Šodien mēs esam pulcējušies pussagruvušajā katedrālē, lai pateiktu, ka dzīve turpinās."

Pasauli šobrīd "paralizējusi pandēmija, kura izplata nāvi". Taču Optī norādīja, ka esot "jāsvin dzīve, kas ir spēcīgāka par nāvi un par naidu".

Pēc ugunsgrēka katedrālē bija noticis tikai viens dievkalpojums 2019.gada 15.jūnijā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons izvirzījis mērķi piecu gadu laikā pabeigt Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu, taču daudzi eksperti to kritizējuši kā neizpildāmu.

GALERIJA: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu