VISC izveidojis palīgu skolēniem, gatavojoties eksāmeniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Valsts izglītības satura centra (VISC) eksperti ir sagatavojuši atbalsta materiālus, kas palīdzēs sagatavoties šī gada valsts pārbaudes darbiem attālinātās mācīšanās laikā.

VISC uzsver, ka skolēniem ir tiesības saņemt objektīvu apgūto zināšanu un prasmju novērtējumu par visu apgūto mācību saturu deviņu vai 12 gadu garumā, lai nodrošinātu sekmīgu tālāko izglītības turpinājumu un vienlīdzīgus nosacījumus attiecībā pret citu gadu absolventiem.

Vienlaikus centrs uzsver, ka iegūtais vērtējums un sertifikāti par vidējo vispārējo izglītību nodrošinās visiem vienlīdzīgas iespējas iestāties gan Latvijas, gan citu valstu augstskolās ne tikai šogad, bet arī pēc gada vai vairākiem gadiem.

Ņemot vērā šī brīža situāciju, eksāmens nav plānots ātrāk par jūnija sākumu, tāpēc VISC uzsver, ka līdz tam vēl ir pietiekami daudz laika, lai varētu izpētīt un izpildīt iepriekšējo gadu eksāmenu uzdevumus, iepazīties VISC mājaslapā ar metodiskajiem materiāliem, kā arī sekot līdzi Izglītības un zinātnes ministrijas televīzijas projekta "Tava klase" raidījumiem.

Tomēr, lai skolēni varētu patstāvīgi gatavoties valsts pārbaudes darbiem, VISC eksāmenu kārtotājiem piedāvā elektronisko resursu sarakstu, kā arī palīgus un ieteikumus, kas paredzēti gan skolēniem, gan pedagogiem.

"Saprotam, ka situācija ir sarežģīta un neskaidrība var radīt trauksmi. Slimības Covid-19 izplatība nav apturama, taču tā ir ierobežojama, tāpēc valsts pārbaudījumu norisi īstenos, ievērojot stingras epidemioloģiskās prasības, par galveno izvirzot audzēkņu un pedagogu veselību un drošību," uzsver VISC.

Kā ziņots, 12.klases skolēniem eksāmenu sesijas pamattermiņš patlaban tiek plānots no 2.jūnija līdz 7.jūlijam, savukārt tiem skolēniem, kas centralizētos eksāmenus nevarēs nokārtot šajā laikā no 9.jūlija līdz 30.jūlijam tiks dots papildtermiņš.

Turpretī 9.klases skolēniem paredzēts kārtot kombinēto eksāmenu, kurā plānots iekļaut uzdevumus mācībvalodā, matemātikā un Latvijas vēsturē. Plānots, ka šis eksāmens rakstiski notiks 16.jūnijā un 17.jūnijā.

Intervijai "Dienā", runājot par eksāmenu norisi, VISC vadītājs Guntars Catlaks ieteica strādāt tā, lai eksāmeniem skolēni būtu gatavi. "Pamata scenārijs, kam gatavojamies, ir, ka eksāmenu sesija notiks," atzina Catlaks.

"Ir valdības lēmums pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 12.maijam, tas nozīmē faktiski līdz mācību gada beigām. Nav skaidru ziņu, vai šo stāvokli vēl pagarinās, jo tas būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas. Šobrīd informācija liecina, ka situācija ir vairāk pozitīva nekā negatīva. Veselības ministrija ar lielu varbūtību pieļauj iespēju, ka ārkārtējais stāvoklis vairs netiks pagarināts un tiks pieļauta arī pulcēšanās daudz lielākā apmērā nekā pašlaik, bet ar ierobežojumiem," pastāstījis ierēdnis.

Vienlaikus viņš atzina, ja notiks "force majeure" un situācija pasliktināsies tik ļoti, ka būs jāpagarina ārkārtas stāvoklis un jāatceļ arī visi pasākumi jūnijā un jūlijā, krīzes scenārijs ir atcelt eksāmenus un izlikt tikai gada atzīmes. "Tas šobrīd šķiet vismazāk ticamais scenārijs, bet ir jāgaida, kā situācija attīstīsies," piebilda VISC vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu