Polijas ministrs aicina atlikt prezidenta vēlēšanas uz diviem gadiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Polijas veselības ministrs Lukašs Šumovskis pirmdien paziņojis, ka pandēmijas dēļ prezidenta vēlēšanas būtu jāatliek uz diviem gadiem.

Ministrs intervijā raidorganizācijai "Trojka" sacīja, ka tā ir viņa visnozīmīgākā rekomendācija.

Prezidenta vēlēšanas Polijā paredzētas 10.maijā

 Opozīcija ir aicinājusi tās atlikt, ņemot vērā ierobežojumus, kas noteikti sabiedriskajai dzīvei jaunā koronavīrusa dēļ. Savukārt valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) nevēlas vēlēšanu atlikšanu.

Valdošās partijas kandidāts, pašreizējais valsts prezidents Andžejs Duda ir vēlētāju aptauju favorīts.

PiS vēlas mainīt vēlēšanu likumu, lai 10.maijā balsošana vēlēšanās notiktu tikai pa pastu.

Šumovskis rekomendēja vēlēšanu atlikšanu, bet sacīja, ka neredz paaugstinātu risku sabiedrības veselībai, ja balsošana notiktu pa pastu.

Jautājumā par vēlēšanu datumu Polijas valdībā domas dalās.

Polijas vicepremjers Jaroslavs Govins mēneša sākumā atkāpās no amata, jo nespēja pārliecināt valdošo partiju atlikt vēlēšanas uz diviem gadiem, izdarot attiecīgas izmaiņas konstitūcijā, un pagarināt Dudas pilnvaru termiņu prezidenta amatā.

Lai izdarītu izmaiņas konstitūcijā, nepieciešams divu trešdaļu deputātu atbalsts, kas nozīme, ka šajā gadījumā nepieciešams arī opozīcijas atbalsts.

Lielākās opozīcijas alianses "Pilsoniskas koalīcijas" (KO) līderis Boriss Budka šodien diskusijā radio aicināja valdību izsludināt ārkārtējo situāciju un tādējādi atlikt vēlēšanas par gadu.

Polijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu līdz šim apstiprināta 9453 cilvēkiem, no kuriem 362 miruši no jaunā vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu