"Spēka zīmes" uz riepām jeb ko īsti nozīmē uzraksts XL

Ar XL pret bedrēm!
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Spēka zīmes nav tikai Jumis, Uguns krusts, Saules simbols un tamlīdzīgi. Autoriepu gadījumā spēka zīmes ir dažādi arābu ciparu un latīņu burtu virknējumi, kurus šajā sižetā atšifrēs TV Auto ziņas, īpašu uzmanību pievēršot noslēpumainajam apzīmējumam XL.

Apģērbu veikalā nav divu domu, ko nozīmē XL, - tā ir jaciņa vai bikses, kas jāiegādājas, ja L izmērs ir nedaudz par mazu. Ar riepām ir citādi, jo L jau vairs nenozīmē large vai long, bet gan load jeb slodzi un lielāku kravnesību.

Šādas riepas ir obligātas miniveniem, furgoniem un citiem spēkratiem, kas pat vēl īsti nav komercauto, bet faktiski šādas XL riepas noderētu ikvienam spēkratam. Kādēļ? Autoriepu nama direktors Oskars Krampāns skaidro, ka XL riepām ir stingrāki sāni, un šis faktors var izglābt dažādās nepatīkamās situācijās, piemēram, iebraucot negaidītā bedrē.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ārēji parastās un XL riepas neatšķiras, un daudziem ražotājiem vienā riepas izmērā ir abas versijas. Atšķirīgs būs tikai svars un var ietekmēt mašīnas ekonomiskuma rādītājus. Tiesa, ne obligāti uz slikto pusi automobilim ar smagākām XL riepām, jo to karkass ir stingrāks, mazāk deformējas un rites pretestība ir mazāka.

Ja runā par komfortu un stūrēšanas kvalitāti, XL riepas nav sliktākas par parastajām. Šāds mīts radies, XL riepas jaucot ar tā dēvētajām runflat riepām, kuras konstruētas tā, lai pat bez gaisa varētu šosejas ātrumā noturēt auto svaru.  

Ko vēl derētu zināt par parastajām un XL riepām, kad pienācis laiks izvēlei, skaties TV Auto ziņu sižetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu