Daži vērtīgi padomi pareizai matu krāsošanai mājas apstākļos

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Scanpix, Pixabay

Pandēmija ievieš korekcijas visās dzīves jomās - arī frizūru modē. Izolācija nenozīmē nevērību pret sevi, gluži otrādi - gribas būt pievilcīgai un žilbinošai, jo ir taču pavasaris! Un kāpēc gan ne? Ikvienai sievietei ir iespēja izveidot savos matos visdažādāko krāsu karnevālu. Lai gan šķiet, ka mājās nokrāsot matus ir pavisam viegli, tā gluži nav, jo ir daži “klupšanas akmeņi” un knifiņi, kas jāņem vērā.

Kā neapjukt plašajā matu krāsu, tonējošo šampūnu un balzamu piedāvājumā, izvēlēties gan matu struktūrai, gan tonim, gan noskaņojumam atbilstošāko un, mājās krāsojot matus, tos nesabojāt, padomu sniedz "Drogas" un friziera amata meistare, imidža skolas “Unastyle” pasniedzēja Karīna Pisareva:

1. Vispirms jāņem vērā, ka matu krāsas dalās vairākās grupās:

  •  Balzamkrāsas, kas, nemainot dabisko toni, matus padara spožākus un mirdzošākus.
  •  Tonējošās krāsas, kas matus iekrāso toni tumšākus vai dod spīdumu, bet ir mazāk noturīgas.
  •  Trešajā kategorijā ietilpst ķīmiskās krāsas, kas savukārt dalās divās grupās - ar amonjaku un bez. Krāsas nokrāso 100% sirmus matus, maina dabīgo toni - krāso matus gaišākus, spilgtākus vai tumšākus. Nereti sievietes “uzķeras” uz vārdiem “bez amonjaka”, domājot, ka šādas krāsas komponentes ir īpaši saudzējošas matiem. Patiesībā amonjaka vietā ir aizstājējs, kas aktīvi iedarbojas uz matiem, lai tie iegūtu vajadzīgo krāsu.                                              

Ja vēlamies par vairākiem toņiem mainīt matu krāsu, padarot to gaišāku, košāku, un krāsot sirmus matus,  bez ķīmiskas krāsas neiztikt! 

2. Mājas apstākļos nav prātīgi mēģināt radikāli mainīt matu krāsu - no brunetes kļūt par blondīni un otrādi vai par košas krāsas matu īpašnieci. Jo pareiza matu krāsošana ir vesela koloristikas pasaule, kurā ir likumi un formulas. Youtube kanālā izskatās un izklausās daudz vienkāršāk, nekā ir dzīvē.  Lai iecerēto superīgo pārvērtību vietā nebūtu vilšanās, asaras un apjukums: “Ko lai es tagad iesāku?”, labāk kardinālu matu krāsas maiņu uzticēt profesionālim.

3. Lai spoguļattēls nekļūtu jo dienu, jo kaitinošāks, pandēmijas laikā var piekrāsot ataugušās  matu saknes, piešķirot esošajam tonim spīdumu. Jāņem vērā, ka bildīte uz krāsas iepakojuma var neatbilst rezultātam jūsu matos. Piemēram, ja liekat matos šokolādes brūnu toni, matu sakņu krāsa var sanākt gaišāka nekā matu galos, kur jaunais tonis satiekas ar veco pigmentu. Savukārt, ja tumšās saknēs ieklāsiet kādu no gaišajiem toņiem, tās var nebūt tik gaišas kā matu gali. Tas tāpēc, ka profesionāli friziermeistari jauc 2 līdz 4 matu krāsas, lai iegūtu tieši jums nepieciešamo un vēlamo toni. Vislabāk, pirms ķeraties pie krāsošanas, pakonsultēties ar savu frizieri, kurš ieteiks, kura no matu krāsām jums būs vispiemērotākā.

4. Ja izolācijas laikā dzīvei sāk pietrūkt krāsu un to gribas kompensēt ar radošu pavasari matos, lieliski, droši var spēlēties ar, piemēram, veikalos “Drogas” pieejamajām Make up krāsām - tās ātri izmazgājas.

Tonējošās krāsas - zilas, zaļas, rozā - tik viegli neizmazgājas. Padomājiet labi, vai vēlaties uz ilgāku laiku būt superkoša!

5. Ja krāsojat matus tumšā krāsā, neaizmirstiet par barjerkrēmu, ar ko vēlams noziest pieri un kaklu gar matu augšanas līniju, lai nenokrāsotos arī āda. Ja vēlaties matus krāsot kādā no gaišajiem toņiem, nedariet to dienas pirmajā pusē - neilgi pirms matu mazgāšanas. Ņemot vērā, ka gaišās krāsas (blondie toņi) ir agresīvākas, ļaujiet, lai galvas āda mazliet pārklājas ar dabīgo tauku slānīti, kas kalpos kā dabiska galvas ādas aizsargbarjera. Pēc krāsošanas atcerieties matus pabarot un mitrināt. Ja mati nokrāsoti tumšākā vai košākā krāsā, lietojiet balzamu, blondīnes var lietot matu masku.

6. Lai sasniegtu labu rezultātu, liela nozīme ir krāsas izturēšanas laikam, tāpēc, pirms ķeraties pie darba, izlasiet instrukciju.

Gadās, ka dāmas šo soli palaiž garām.

Ja minēts, ka matu krāsa jānotur 35 minūtes, nevajag ar krāsu matos, sērfojot internetā, aizmirsties 55 minūtes. Katru minūti krāsa noteiktā veidā iedarbojas uz matiem. Ja mati ir smalki, izvēlieties saudzīgāku krāsu. Tādi ir tumšākie toņi. Piemēram, ja tumšā krāsā vieglākais oksidants jeb ūdeņraža pārskābe ir 1,5%, tad, lai kļūtu par blondīni, jārēķinās ar 9% vai pat 12% oksidantu. Gaišmatēm ieteicams krāsot  tikai ataugušās matu saknes, bet uz galiem krāsu neklāt, jo gaiši krāsotais mats jau tāpat ir porains, tātad bojāts!

Kādu krāsu izvēlēties? 

“Drogas” atklāj, ka sortimentā populārākās matu krāsas ir L’Oreal Paris Preference un Excellence, Syoss, Garnier Olia. Ja gribas dabīgas, piedāvājumā ir, piemēram, BiomagicL’Oreal Paris Casting. Tomēr jāņem vērā, ka tās ir otrā līmeņa noturības matu krāsas, tātad matiem draudzīgākas, bet nomazgāsies daudz ātrāk nekā citas krāsas. Alerģiskām dāmām noteikti ir jāveic alerģijas tests 48 stundas pirms krāsošanas pirms jebkuras matu krāsas.

Kad krāsas kastīte ir mājās, jāsaprot, cik daudz krāsas  nepieciešams. Jāteic, ka īsiem matiem parasti pietiek ar vienu krāsas iepakojumu, taču pusgariem un gariem matiem nepieciešami divi vai vairāk. Ja rodas šaubas, vai krāsas pietiks, iegādājieties vairākus iepakojumus, jo, kā zināms, labāk lai paliek pāri nekā pietrūkst.

Sagatavošanās matu krāsošanai

Lai nokrāsotu matus mājās, nepietiks vien ar gumijas cimdiem un izvēlēto matu krāsu. Nepieciešams:

  • plastmasas trauks, kur sajaukt krāsu ar tās emulsiju,
  • matu krāsošanas otiņa,
  • ķemmīte matu ērtākai atdalīšanai,
  • sprādzes matu atspraušanai, lai sadalītu tos vairākās daļās,
  • dvielis vai apmetnis, ko uzklāt uz pleciem,
  • mitrās salvetes vai vates plāksnītes, lai notīrītu, ja krāsa nejauši nopil,
  • palīgs, ja zini, ka pati netiksi ar to visu galā. 

Noteikti matu krāsu iepriekš notestē, lai pārliecinātos, vai pret to nav alerģija. To dara šādi – nedaudz krāsas uzliek zonā aiz auss vai elkoņa locītavas iekšpusē. Ja āda kļūst sārta un rodas nepatīkamas sajūtas, piemēram, parādās tūska, nieze, elpas trūkums, ir skaidrs, ka šo krāsu nedrīkstat lietot. 

Krāsošanas tehnika

Ja plānots krāsot tikai ataugušās matu saknes, tad sākumā arī jākrāso matu ataugusī daļa jeb saknītes. Kad pagājusi 1/3 laika (visbiežāk 20 minūtes) no krāsas turēšanas matos, to pašu krāsu ieklāj atlikušajā matu daļā un notur vēl 10 minūtes.

Kas notiek, ja ieklāj uzreiz visu matu krāsu? Rezultātā mati būs vairākos toņos - intensīvāks tonis būs pamanāms uz dabīgajiem matiem jeb saknēm. Turklāt nav vajadzības lieki turēt tik ilgi krāsu matu galos, tos tikai šādi bojājot. Ja domā, ka ilgāka krāsas turēšana matos sniegs intensīvāku rezultātu, tu kļūdies. Pēc uz iepakojuma noteiktā laika matu krāsas iedarbība beidzas. 

Kāds ir krāsošanas virziens? Mati jākrāso no priekšpuses uz pakauša daļu, savukārt sānus krāso pēc tam. Matus, kurus krāso vēlāk, atsprauž ar matu sprādzēm, lai tie nepītos un netraucētu krāsošanai. Citi matus krāso, sākot no vidus celiņa, - vispirms pāršķir matus pa vidu un iesmērē krāsu. Tāpat no vienas auss līdz otrai – vispirms pāršķir un tad ieklāj toni.

Matu mazgāšana

Nokrāsotie mati pēc noturētā laika jāmazgā siltā, remdenā ūdenī. Nekādā gadījumā nedariet to karstā ūdenī vai arī pārlieku vēsā. Vispirms krāsa rūpīgi jāizskalo no matiem un tikai tad jāizmanto šampūns vai kondicionieris, kas attiecīgajā instrukcijā paredzēts. Beigās nedrīkst aizmirst ieklāt matu masku, kas visbiežāk pievienota pie matu krāsas. Izmazgātie mati pēc krāsošanas ir jānosusina dvielī, nevis stipri jāberzē, jo tas ļoti bojā mata struktūru un rada t.s. mehāniskās matu traumas. Tāpat matus nežāvē ar karstu matu fēna gaisa plūsmu.

Matu saudzēšana pēc krāsošanas

Kaut arī matu krāsu sastāvs tiek arvien uzlabots, lai matus pēc iespējas mazāk bojātu, katrai intensīvas iedarbības krāsai ir negatīva ietekme uz mata struktūru. Lai to saprastu, iedomājies: lai  krāsas pigments varētu iesūkties matā, krāsas sastāvā esošās aktīvās vielas atver mata zvīņas, tāpēc mats kļūst trausls. Tāpēc pēc krāsošanas matiem ir nepieciešama īpaša barošana un aizsardzība pret apkārtējās vides nelabvēlīgo ietekmi, ultravioleto starojumu un mehāniskām traumām. Lai panāktu krāsas ilgnoturību, nozīme ir ne tikai matu krāsas izvēlei, bet arī ikdienas kopšanai – šampūnam, kondicionierim, matu maskai u.c. veidošanas līdzekļiem. Ikdienā ir svarīgi izvēlēties pareizus matu kopšanas līdzekļus, kas piemēroti konkrētajam matu tipam.

Lai izdodas!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu