Saeimas vairākums nepiekrīt uz krīzes laiku atteikties no reprezentācijas izdevumiem (31)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Balsojums Saeimā
Balsojums Saeimā Foto: Ieva Leiniša / LETA

Saeimas deputātu vairākums šodien nepiekrita vismaz uz Covid-19 krīzes laiku atteikties no reprezentācijas izdevumiem.

Parlamenta opozīcijas deputāti likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" bija piedāvājuši noteikt, ka likuma darbības laikā valsts amatpersonām reprezentācijas izdevumi netiek izmaksāti un kompensēti.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko uzsvēra, ka patlaban nenotiek nekādas tikšanās, nav paredzētas nekādas amatpersonu dalības svētkos vai diplomātisko pārstāvju sagaidīšanas. Reprezentācijas izdevumi nerodas, tāpēc opozīcijas politiķi aicināja atteikties no reprezentācijas izmaksām.

"Tas būtu jādara, ņemot vērā, ka koalīcijas pārstāvji nevīžo padomāt par vājākajiem, par taisnīguma principu likumdošanas procesā, ka nedrīkst aizmirst par cilvēkiem ar invaliditāti. Patlaban viss notiek tikai attālināti, nav nekādas vajadzības pēc greznības izdevumiem," akcentēja politiķe.

Deputāte Evija Papule (S) aicināja atbalstīt priekšlikumu, tādējādi rodot iespēju labot kļūdu, kas pieļauta, nenodrošinot brīvpusdienas visiem 1.-4.klašu skolēniem. "Atsakieties no reprezentācijas izdevumiem brīdī, kad cilvēkiem vispār nav, par ko dzīvot," lūdza politiķe.

Politiķis Aldis Gobzems arī mudināja atteikties no reprezentācijas izdevumiem, jo tie "objektīvi neeksistē". 

"Faktiski tas ir algas pielikums. Ja neatteiksieties no tiem, es nemaz nešaubos, ka salīdzinoši pārskatāmā nākotnē Latvijas sabiedrība atteiksies no jums, dārgā koalīcija," prognozēja deputāts.

Opozīcijas politiķe Linda Liepiņa uzsvēra, ka vismaz 13 000 cilvēku jau ir atteikts dīkstāves pabalsts.

"Mēs nezinām, cik cilvēku šobrīd sēž bez jebkādiem ienākumiem. Un šajā situācijā mēs atļaujamies debatēt par to, vai atstāt reprezentācijas izdevumiem. Arī no komisiju vadīšanu piemaksām, ņemot vērā, ka daudzas komisijas nenotiek, būtu jāatsakās. Mīļie cilvēki, nedzīvojiet savā burbulī! Reprezentācijas! Ko jūs reprezentēsiet? Pašnāvības? Cik cilvēku badā nomiruši?" retoriski vaicāja deputāte.

Parlamentārietis Viktors Valainis (ZZS) atgādināja, ka valdība ir spērusi vismaz kādu soli, atsakoties no komandējumu izdevumiem. Viņš uzsvēra, ka patlaban reprezentēšanās "Skype" vai kādas citas lietotnes ekrānā neprasa sevišķi daudz resursu. Tāpēc, viņaprāt, būtu pilnīgi loģiski atteikties no šiem izdevumiem.

"Esmu runājis ar bijušajiem un atsevišķiem esošajiem ministriem, kuri teica, cik kādreiz bija šo normu grūti dabūt. Tagad reprezentācija nav iespējama. Kam jūs reprezentēsieties? Šo summu varētu izlietot pilnīgi citām vajadzībām, jo nauda noderēs gan brīvpusdienām, gan sociālajiem pabalstiem. Priekšlikums ir jāatbalsta, aizdomājoties, cik muļķīgi skan reprezentācijas Covid-19 laikā. Tas ir tikpat muļķīgi kā pirkt Saeimā puķu pušķus," secināja Valainis.

Viņa kolēģe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka krīzes laikā ļoti svarīga ir solidaritāte. Viņa piekrita, ka, atsakoties no reprezentācijas izdevumiem, nevarēs nosegt visus maksājumus, bet tas būs ļoti liels signāls sabiedrībai, ka "mēs, Jēkaba ielā strādājošie, sēžot smalkās telpās, saņemot ļoti lielas algas, atsakāmies no visa liekā". 

Deputāte tāpat akcentēja, ka patlaban ir pat grūti iedomāties, kur varētu rasties reprezentācijas izdevumi.

Minēto priekšlikumu Saeimas vairākums noraidīja.

Gala lēmums par likumprojekta pieņemšanu paredzēts šodien, kad parlaments izskatīs visus tam iesniegtos priekšlikumus. 

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu