EK bažījas par Polijā gaidāmo vēlēšanu atbilstību starptautiskajiem standartiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krakova, Polija. Covid-19.
Krakova, Polija. Covid-19. Foto: LUKASZ GAGULSKI / EPA

Eiropas Komisija (EK) ir nobažījusies, ka Polijā gaidāmās prezidenta vēlēšanas var neatbilst starptautiskajiem standartiem, ceturtdien paziņojis EK tieslietu komisārs Didjē Reinderss.

"Ja prezidenta vēlēšanas notiks pašreizējos apstākļos, tās var neatbilst vairākiem starptautiskiem standartiem," Eiropas Parlamenta (EP) komitejas sēdē norādīja Reinderss, citējot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) paziņojumu.

Prezidenta vēlēšanas Polijā paredzētas 10.maijā. Opozīcija ir aicinājusi tās atlikt, ņemot vērā ierobežojumus, kas noteikti sabiedriskajai dzīvei jaunā koronavīrusa dēļ. Savukārt valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) nevēlas vēlēšanu atlikšanu.

Valdošās partijas kandidāts, pašreizējais valsts prezidents Andžejs Duda ir vēlētāju aptauju favorīts.

PiS vēlas mainīt vēlēšanu likumu, lai 10.maijā balsošana vēlēšanās notiktu tikai pa pastu. Likumprojekts ar šādām izmaiņām pašreiz tiek apspriests Senātā.

Vēlēšanu likuma mainīšana tik īsu brīdi pirms vēlēšanām ir pretrunā Venēcijas Komisijas vadlīnijām, kas rekomendē šādas izmaiņas izdarīt ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām, norādīja Reinderss.

Viņš arī norādīja, ka pandēmijas apstākļos priekšvēlēšanu kampaņas ir teju neiespējamas.

Polijai ir jānodrošina brīvas un godīgas prezidenta vēlēšanas, jo demokrātijas standartu ievērošana ir būtiska leģitimitātes nodrošināšanai pie varas esošajiem, sacīja Reinderss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu