Ja pilsētniekam dārzs ir liegts: kā tikt pie sava mazdārziņa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Daudziem dārzs ir svētnīca, kur rušināšanās dobēs ir pielīdzināma meditācijai, kārtīgam fitnesa treniņam un spa salonu rituālam. Tomēr, dzīvojot pilsētā, varētu likties, ka savs dārziņš iet secen. Labā ziņa – rīdziniekiem ir iespēja noīrēt mazdārziņu!

Dažkārt vārds “mazdārziņi” asociējas ar kaut ko diezgan prastu. Dažiem tie var atsaukt atmiņā padomju laiku mikrodārziņu rajonus, kas savulaik zēla un plauka Ķengaragā, Skanstē un Mežaparka pievārtē, tomēr mūsdienās mazdārziņi ieguvuši pavisam jaunu nozīmi. Strauji pieaugot veselīga dzīvesveida popularitātei, vienlaikus aktuāla ir kļuvusi urbānā dārzniecība visas pasaules mērogā. Tas nozīmē, ka pilsētnieki arvien vairāk sāk pievērsties dārzniecībai un augu audzēšanai mājokļos, uz balkoniem, kā arī pieprasīti kļūst kopienas dārzi – īrēti mazdārziņi.

Arī Rīga nav izņēmums –  Latvijas galvaspilsētas iedzīvotājiem ir iespēja noīrēt dārziņu un likt lietā savas prasmes augu lološanā.

Mazdārziņš Rīgā patiešām spēj aizstāt privātu sētu un dārzu, kura dzīvokļu īpašniekiem nav. “Mūsu gadījumā tas noteikti aizstāj gan pagalmu, gan dārzu, kas mums pieejams pie vecākiem divu stundu braucienā no Rīgas. Mana ģimene alka pēc vietas, kur ir iespējams aizbraukt biežāk - arī darba dienu vakaros,” tā portālam Tvnet atklāja mazdārziņa īrniece Gunta Rasa. Lai arī Guntas dzīvesvietai daudzdzīvokļu mājai Rīgas centrā, ir pagalms, kur agrāk tika rīkotas satikšanās un grilēšanas sezonas atklāšana, šogad, sakarā ar Latvijā un pasaulē valdošo situāciju, šie pasākumi iet secen. Tā ģimene nolēmusi tikt pie pašiem sava mazdārziņa.

Foto: No privātā arhīva

Rīgas mērogā ir pieejams ārkārtīgi plašs mazdārziņu klāsts – sākot ar pašvaldības piedāvātajiem brīvajiem mazdārziņiem Lucavsalā, Mūkupurvā, Ziepniekkalnā un Hapaka grāvja un Lāčupītes rajonā, beidzot ar privātiem sludinājumiem portālā “ss.com” un privātiem uzņēmumiem.

Mazdārziņiem parasti ir noteikta nomas maksa par gadu – vidēji tie ir 50 līdz 900 eiro gadā, atkarībā no piedāvājuma kvalitātes.

Portālam Tvnet mazdārziņa īrniece Gunta atklāj, ka īrniekam ir jāslēdz tāds pats īres līgums kā dzīvoklim vai mājai, un tajā tiek atrunāts, ko drīkst un ko nedrīkst darīt īpašumā. Īrnieki veic maksājumu uzreiz par visu gadu vai sadala īres maksu pa mēnešiem. “Mums vispiemērotākie likās tieši privātu uzņēmumu veidoti mazdārziņu projekti - esena.lv vai dobnica.lv, jo tie rūpējas par papildus sniegtajiem pakalpojumiem un sakoptu apkārtējo vidi, kā arī viņiem rūp, lai viņu klienti, proti, mazdārziņu nomnieki, būtu apmierināti,” atklāj Gunta.

Mazdārziņu teritorija atrodas turpat aiz žoga, taču kaimiņi viens otram netraucē un katrs savā nodabā iekopj savus dārzus. “Mūsu nomātajā teritorijā ir pārsvarā jaunas ģimenes ar bērniem, mums tas līdz šim nekad nav traucējis,” stāsta Gunta.

Īres mazdārziņu piedāvājumā ir neapstrādāti pagalmi tikai ar zālienu, dobes jaunie īrnieki var izveidot paši vai iegādāties papildu pakalpojumu no paša mazdārziņu uzņēmuma – dobju ecēšanu ar traktoriņu. Pēcāk īrnieki var sēt un stādīt visu, ko vēlas, izņemot nelegālos augus. Ja dobēs ir iesēti daudzgadīgi augi un īrniekiem ir vēlme dārziņu saglabāt, īri var pagarināt par gadu.

Foto: No privātā arhīva

Privāto uzņēmumu mazdārziņos viena no nomas opcijām ir dārza būdiņas uzcelšana, kas var atvieglot dārza piederumu uzglabāšanas jautājumu. Papildus tam mazdārziņu teritorija tiek apsargāta 24 stundas diennaktī, tādēļ šeit par mantu glabāšanu var neuztraukties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu