Vai dzemdībās atļaus izvēlēties pozu? Vai nesteigsies ar nabas saites pārgriešanu?

Stāsta vecmāte
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos, Publicitātes, TVNET

"Egoiste" sadarbībā ar Rīgas dzemdību namu turpmāk topošajām un jau esošajām māmiņām piedāvās noderīgu informāciju no pieredzējušām vecmātēm. #paliecmājās, saudzē sevi, tuvākos un iegūsti nepieciešamo informāciju par gaidāmo skaisto māmiņas laiku.

Vai dzemdībās atļaus izvēlēties dzemdību pozas? Vai nesteigsies ar nabas saites pārgriešanu, pirms tā būs izpulsējusi? Vai jaundzimušajam tiks nodrošināts āda-āda kontakts ar māti?

Uz iesūtītajiem jautājumiem atbild Dzemdību centra vecākā vecmāte Laila Laganovska.

1. Vai dzemdībās atļaus izvēlēties dzemdību pozas, vai to man noteiks vecmāte?

Pirmkārt, ir ārkārtīgi labi, ka jūs, topošās mammas, zināt, ka jums ir sava iekšējā sajūta, kas pateiks, kā gribēsiet radīt bērniņu. Vai tā ir sānu pozīcija, tupus vai četrrāpus - par to visu ir noteikti dzemdībās jārunā. Kad tuvojas izstumšanas brīdis vai kad pavadāt brīdi kopā, iepazīstoties ar vecmāti, ir labi pārrunāt tās lietas, kā gribat izradīt bērniņu. Praktiskā pieredze mums, vecmātēm, liek domāt par vairākiem aspektiem - reizēm mammas nemaz nezina, kā vēlas dzemdēt, tad mēs kopā meklējam ērtāko pozīciju. Bieži notiek, ka tikai pašās beigās māmiņa jūt, kā šajā izstumšanas brīdī vēlas atrasties. Dzemdējiet, mīļās mammas, kā vien jūs vēlaties, bet galvenais, to pasakiet savai vecmātei. Un tad jau viss izdosies!

Lai būtu laba izradīšana, es teiktu tā, ir vajadzīga tikai viena forša lieta - paļauties uz sevi, savu intuīciju. Bet, ja šīs intuīcijas nav, ticiet man, mēs, vecmātes, palīdzēsim, jo arī esam ieinteresētas, lai jūs piedzemdētu labi un veselu bērnu.

2.  Vai jaundzimušajam tiks nodrošināts āda-āda kontakts ar māti? Vai nesteigsies ar nabas saites pārgriešanu, pirms tā būs beigusi pulsēt? 

Arī vecmātēm ar tikko piedzimušu bērniņu ir liela darīšana un liela mīlestība, jo tas ir liels notikums! Kad bērniņš piedzimst, mēs viņu uzreiz liekam āda - āda kontaktā ar mammu. Nekā citādi, ticiet man! Tas ir visērtākais veids gan bērniņam un mammai, gan mums, vecmātēm.  Jā, šobrīd mammām ir aktuāli nepārgriezt nabas saiti uzreiz jeb ātrāk kā tā beigusi pulsēt. Tās ir aptuveni 10 minūtes, kad placenta ir atdalījusies no dzemdes sienas.

Šobrīd, kad tētis nav dzemdībās klāt un māmiņas jūtas nedrošāk, esmu iemanījusies palūgt māmiņas roku un mēs abas paturam nabas saiti, lai saprastu, ka patiešām nabas saite vairs nepulsē.

Tas ir īpaši svarīgi mammām - kontrolētājām, kurām vajag pieskatīt visu, lai tas notiek, kā viņas grib, ir domājušas un mācījušās. Un tikai tad, ar māmiņas atļauju, mēs griežam to nabas saiti. 

3. Vai es varēšu lūgt uzreiz nemazgāt savu bērniņu un lai tas pēc piedzimšanas ir kopā tikai ar mani? 

Šobrīd mēs bērniņu uzreiz nemazgājam. Izņēmums, ja bērniņš dzimis izteikti zaļos augļūdeņos, tad mēs viņu mazliet apmazgājam vai notīrām. Mazo arī neģērbjam uzreiz, jo viņam jābūt āda - āda kontaktā. Tikai tad, kad māmiņa sāk barot, mēs uzvelkam mazajam cepurīti, pamperu un zeķītes. 

Vieglas dzemdības un veselus un apmierinātus bērnus vēlot, aicinu jūs nākt pie mums dzemdēt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu