Sasaukta parlamenta ārkārtas sēde, lai lemtu par bezdarbnieka palīdzības pabalsta noteikšanu līdz 180 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Prezidijs ir sasaucis otro parlamenta ārkārtas sēdi, lai lemtu par bezdarbnieka palīdzības pabalsta noteikšanu līdz 180 eiro.

Ārkārtas sēde paredzēta plkst.16.15. Tās darbakārtībā ir tikai viens jautājums - grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien jau atbalstīja ierosinājumu bezdarbnieka palīdzības pabalstu noteikt līdz 180 eiro apmērā. Sākotnēji Labklājības ministrijas (LM) un valdības virzītajā piedāvājumā bija paredzēts pabalstu noteikt līdz 130 eiro apmērā.

Iepriekš opozīcijas pārstāvji bija norādījuši, ka nepieciešams palielināt maksimālo summu līdz 180 eiro. Priekšlikumus par to iesniedza opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) un vairāki citi opozīcijas deputāti, kā arī labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Klementjevs šodien komisijas sēdē pozitīvi novērtēja, ka Sociālo lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) esot panācis, ka labklājības ministre piedāvā attiecīgās izmaiņas.

Komisijas debatēs Skride arī norādīja, ka šajā jautājumā opozīcija un koalīcija ir panākusi "zolīdu vienošanos".

Kā ziņots, Saeimai par šīm izmaiņām šodien paredzēts lemt galīgajā lasījumā.

LM pārstāvis Egils Zariņš aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiktu izmaksāts gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņa, kas ir astoņi mēneši, beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību.

Pabalstu izmaksātu par periodu no 2020.gada 12.marta līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus. Tāpat plānots, ka šis atbalsta mehānisms pastāvēs līdz 2020.gada 31.decembrim.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiks izmaksāts apmērā, kādu persona saņēma attiecīgi astotajā vai devītajā mēnesī, bet ne vairāk kā 180 eiro apmērā.

Vienlaikus, pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras noteiktajās aktivitātēs, tostarp, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus aģentūras nosacījumus.

Plānots, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu nevarēs saņemt vienlaicīgi ar kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Jau vēstīts, ka ārkārtējā situācija valstī Covid-19 izplatības mazināšanai pagarināta līdz 12.maijam. Valsts šajā laikā noteikusi dažādus atbalsta pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu