Dienvidkoreja pieļauj, ka Kims Čenuns slēpjas no koronavīrusa

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns svarīgu publisku pasākumu 15.aprīlī varētu būt izlaidis tāpēc, ka baidās inficēties ar jauno koronavīrusu, nevis slimības dēļ, otrdien paudis Dienvidkorejas ministrs Ziemeļkorejas lietās Kims Jončuls.

Kims sabiedrībā nav bijis redzams kopš 11.aprīļa, kad viņš rīkoja valdošās Darba partijas sanāksmi par iekšpolitikas jautājumiem. Netipiski ilgās prombūtnes dēļ izskanējušas dažādas versijas par to, kas ar Kimu varētu būt noticis.

Minējumus pastiprināja tas, ka Kims pirmo reizi savas valdīšanas gados 15.aprīlī neapmeklēja ceremoniju par godu Ziemeļkorejas valsts dibinātāja un sava vectēva Kima Irsena dzimšanas dienai.

Dienvidkorejas amatpersonas norāda, ka neesot novērojušas nekādus aizdomīgus signālus no Ziemeļkorejas. Seula aicinājusi ar piesardzību uztvert ziņas, ka Kims varētu būt nopietni saslimis, vēsta aģentūra "Reuters".

Ziemeļkorejā nav neviena apstiprināta koronavīrusa gadījuma, taču, ņemot vērā, ka Ziemeļkoreja pieņēmusi stingrus pasākumus uzliesmojuma novēršanai, Kima izvairīšanās no publiskiem pasākumiem nav pārsteidzoša, uzsver Kims Jončuls.

"Taisnība, ka viņš nekad nav izlaidis Kima Irsena dzimšanas dienas svinības, kopš ir pie varas, taču daudzi ar to saistītie pasākumi tika atcelti bažās par koronavīrusu," Dienvidkorejas parlamenta sēdē sacīja politiķis.

Viņš piebilda, ka kopš janvāra vidus esot bijuši divi gadījumi, kad Kims Čenuns sabiedrībā netika redzēts gandrīz 20 dienas. "Es nedomāju, ka tas ir neparasti, ņemot vērā pašreizējo situāciju [ar Covid-19]," teica Kims Jončuls.

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien sacīja, ka viņam esot labs priekšstats par to, kā Kimam Čenunam klājas, un ka viņš cerot, ka Ziemeļkorejas līderim iet labi. Brīdi pēc tam Tramps piebilda, ka "neviens nezina, kur [Kims] ir", samulsinot Baltajā namā sanākušos žurnālistus.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe norādīja, ka esot lietas kursā par ziņām saistībā ar Kima prombūtni un ka viņš rūpīgi sekojot situācijas attīstībai.

Ziemeļkorejā atcelti vairāki lieli pasākumi, slēgtas robežas un ieviesti dažādi karantīnas pasākumi, lai izvairītos no Covid-19 uzliesmojuma. Taču, ja Kims ir izolējies bailēs no koronavīrusa, tas "apgāž valsts kontrolēto mediju naratīvu par to, ka tā lieliski tiek galā ar krīzi", uzsver uzņēmuma "Korea Risk Group" vadītājs Čads O'Kerols. "Ja viņš vienkārši cenšas izvairīties no inficēšanās, teorētiski būtu ļoti viegli publicēt fotogrāfijas ar veselīga izskata Kimu."

GALERIJA: "Neeksistējošais" Covid-19 Ziemeļkorejā

ASV bāzētā organizācija "38 North", balstoties uz satelītattēliem, ziņo, ka Kima Čenuna vilciens atrodas pie līdera rezidences Vonsanas kūrortā. Iespējams, ka Ziemeļkorejas diktators varētu atrasties tur.

Lai arī Ziemeļkorejas valdības mediji pēc 11.aprīļa nav ziņojuši par Kima atrašanās vietu, tie gandrīz ik dienas vēsta par vēstulēm un diplomātiskajiem ziņojumiem, ko Kims esot nosūtījis citām valstīm.

Tas liecina, ka Kims joprojām pilda savus amata pienākumus, norāda Kims Jončuls, kaut arī eksperti to neuzskata par neatspēkojamu pierādījumu.

"Es piekrītu Dienvidkorejas valdības novērtējumam, ka nav pamata domāt, ka Kims Čenuns nepilda savus pienākumus," sacīja Reičela Minjuņa Lī, kura savulaik ASV valdības uzdevumā vāca brīvpiekļuvē esošo informāciju par Ziemeļkoreju. "Taču es pārāk nekoncentrētos uz Kima Čenuna parakstītajām vēstulēm. Pieņemu, ka viņš tāpat neraksta lielāko daļu no tām."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu